Tym razem ze zdjęć uśmiechają się do Was świąteczne czekoladowe brownie cupcakes z delikatnym piernikowym aromatem, powidłami śliwkowymi i mocno czekoladowym kremem. Babeczki krzyczą "zjedz nas! zjedz nas wszystkie!" :)
Całe szczęście, że w święta nie liczymy kalorii! :)
Składniki na ok 12 babeczek:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
100 g cukru
100 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 jajka
do nadziania:
powidła śliwkowe
Przygotowanie
Masło i czekoladę umieszczamy w garnuszku i cały czas mieszając rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia.
Wszystkie składniki: mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i czekoladę rozpuszczoną z masłem umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do połączenia składników.
Wszystkie składniki: mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i czekoladę rozpuszczoną z masłem umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do połączenia składników.
Ciasto rozkładamy pomiędzy sylikonowe foremki do 3/4 wysokości.
Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 20 min.
Babeczki mają być chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku więc nie pieczemy ich do tzw. suchego patyczka.
Chłodzimy na kratce.
Babeczki mają formę brownie przez co wewnątrz będą bardziej wilgotne i miękkie - dlatego wyjmując je ze foremek należy uważać żeby się nie rozpadły. Najlepiej chwilkę zostawić je jeszcze w foremkach, a potem obrócić je do góry nogami, żeby nam zgrabnie (no może z lekką pomocą) wypadły :)
Za pomocą szprycy z długą końcówką do nadziewania nadziewamy babeczki powidłami śliwkowymi. Możemy też łyżeczką zrobić otwór (taki "właz":) od góry babeczki, umieścić wewnątrz powidła i z powrotem przykryć.
Składniki na krem:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
200 g serka mascarpone
200 g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
Roztapiamy czekoladę w miseczce zawieszonej nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Odstawiamy.
Masło ucieramy razem z serkiem mascarpone na gładką masę. Dodajemy cukier, esencję waniliową i roztopioną przestudzoną czekoladę i miksujemy na niskich obrotach na gładką masę.
Przed dekorowaniem warto krem włożyć na pół godzinki do lodówki.
Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ( już wystudzone i nadziane) babeczki.
Smacznego! :)
Chłodzimy na kratce.
Babeczki mają formę brownie przez co wewnątrz będą bardziej wilgotne i miękkie - dlatego wyjmując je ze foremek należy uważać żeby się nie rozpadły. Najlepiej chwilkę zostawić je jeszcze w foremkach, a potem obrócić je do góry nogami, żeby nam zgrabnie (no może z lekką pomocą) wypadły :)
Za pomocą szprycy z długą końcówką do nadziewania nadziewamy babeczki powidłami śliwkowymi. Możemy też łyżeczką zrobić otwór (taki "właz":) od góry babeczki, umieścić wewnątrz powidła i z powrotem przykryć.
Składniki na krem:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
200 g serka mascarpone
200 g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
Roztapiamy czekoladę w miseczce zawieszonej nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Odstawiamy.
Masło ucieramy razem z serkiem mascarpone na gładką masę. Dodajemy cukier, esencję waniliową i roztopioną przestudzoną czekoladę i miksujemy na niskich obrotach na gładką masę.
Przed dekorowaniem warto krem włożyć na pół godzinki do lodówki.
Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ( już wystudzone i nadziane) babeczki.
Smacznego! :)
Idealne połączenie ! Nic dodać nic ująć :)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam :)
Usuńspać po nocach nie będę Sandra jak mi będziesz serwować taką słodycz ;))
OdpowiedzUsuńoj tam oj tam :) Na pewno będziesz miała Słodkie sny :)
UsuńSą po prosty przeurocze! Udekorowałaś je ślicznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają, cudo :)
OdpowiedzUsuńFajnie ozdobione. A jak piernikowe to również muszą być super w smaku.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast cukru pudru można do kremu dodać np. fruktozę (ma strukturę jak bardzo drobny cukier)?
OdpowiedzUsuńW zasadzie nie widzę przeciwwskazań i sama chętnie wypróbuję taką wersję :) Nie wiem tylko jak zmierzyć "słodkość" fruktozy...
UsuńW związku z tym, że nie robiłam nigdy tego kremu w taki sposób będę bardzo wdzięczna za informacje jak wyszło.
Pozdrawiam :)
Pyszości! Właśnie takich babeczek szukałam :)
OdpowiedzUsuń