czwartek, 5 grudnia 2013

Świąteczne piernikowe babeczki z kremem czekoladowym i powidłami


Tym razem ze zdjęć uśmiechają się do Was świąteczne czekoladowe brownie cupcakes z delikatnym piernikowym aromatem, powidłami śliwkowymi i mocno czekoladowym kremem. Babeczki krzyczą "zjedz nas! zjedz nas wszystkie!" :)
Całe szczęście, że w święta nie liczymy kalorii! :)


Składniki na ok 12 babeczek:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
100 g cukru
100 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 jajka

do nadziania:
powidła śliwkowe

Przygotowanie

Masło i czekoladę umieszczamy w garnuszku i cały czas mieszając rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia.
Wszystkie składniki: mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i czekoladę rozpuszczoną z masłem umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do połączenia składników. 
Ciasto rozkładamy pomiędzy sylikonowe foremki do 3/4 wysokości.
Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 20 min. 
Babeczki mają być chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku więc nie pieczemy ich do tzw. suchego patyczka.
Chłodzimy na kratce.

Babeczki mają formę brownie przez co wewnątrz będą bardziej wilgotne i miękkie - dlatego wyjmując je ze foremek należy uważać żeby się nie rozpadły. Najlepiej chwilkę zostawić je jeszcze w foremkach, a potem obrócić je do góry nogami, żeby nam zgrabnie (no może z lekką pomocą) wypadły :)

Za pomocą szprycy z długą końcówką do nadziewania nadziewamy babeczki powidłami śliwkowymi. Możemy też łyżeczką zrobić otwór (taki "właz":) od góry babeczki, umieścić wewnątrz powidła i z powrotem przykryć.

Składniki na krem:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
200 g serka mascarpone
200 g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej

Roztapiamy czekoladę w miseczce zawieszonej nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Odstawiamy.
Masło ucieramy razem z serkiem mascarpone na gładką masę. Dodajemy cukier, esencję waniliową i roztopioną przestudzoną czekoladę i miksujemy na niskich obrotach na gładką masę.
Przed dekorowaniem warto krem włożyć na pół godzinki do lodówki.
Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ( już wystudzone i nadziane) babeczki.

Smacznego! :)



10 komentarzy:

  1. Idealne połączenie ! Nic dodać nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. spać po nocach nie będę Sandra jak mi będziesz serwować taką słodycz ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam oj tam :) Na pewno będziesz miała Słodkie sny :)

      Usuń
  3. Są po prosty przeurocze! Udekorowałaś je ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wyglądają, cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie ozdobione. A jak piernikowe to również muszą być super w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast cukru pudru można do kremu dodać np. fruktozę (ma strukturę jak bardzo drobny cukier)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie nie widzę przeciwwskazań i sama chętnie wypróbuję taką wersję :) Nie wiem tylko jak zmierzyć "słodkość" fruktozy...
      W związku z tym, że nie robiłam nigdy tego kremu w taki sposób będę bardzo wdzięczna za informacje jak wyszło.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Pyszości! Właśnie takich babeczek szukałam :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*