Dzisiaj gwiazdą wieczoru jest zupa krem z kukurydzy podpatrzona w tvn-owskim programie Ugotowani (z małymi modyfikacjami). Ciekawe połączenie smaków słodkiej kukurydzy i mleczka kokosowego z ostrą papryczką i imbirem bardzo przypadło nam do gustu. Kukurydza sprawia, że jest bardzo sycąca, imbir cudownie rozgrzewa, papryczka dodaje pikanterii, a kurkuma piękny kolor - all inclusive :) Dodatkowo, jak to zupy kremy mają w zwyczaju - "raz-ciach" i gotowa :) W sam raz na szybki obiad po ciężkim dniu w pracy. :)
Składniki:
2 puszki kukurydzy
4 łyżki masła
1 łyżka świeżo startego imbiru
3 ząbki czosnki
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 ostrej papryczki/chili (jeżeli lubicie ostre potrawy można dać całą :)
1 litr bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego
sól
Dodatkowo do podania
śmietana
słodka lub ostra papryka w proszku
i opcjonalnie - do zagryzienia :) - ugotowane i pokrojone w plastry kolby kukurydzy
Przygotowanie
Papryczkę przekrawamy na pół, usuwamy z niej pestki i kroimy drobniutko. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Czosnek wyciskamy przez praskę lub drobno kroimy. W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy wszystkie ww. składniki (papryczkę, imbir, czosnek). Podsmażamy, delikatnie mieszając, aż składniki zaczną się delikatnie rumienić. Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do garnuszka. Całość jeszcze przez ok. dwie minuty smażymy, ciągle mieszając.
Dodajemy bulion warzywny. Doprawiamy kurkumą i słodką papryką w proszku. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 min.
Następnie dolewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze przez ok. 10 min., aż kukurydza będzie miękka.
Zdejmujemy zupę z gazu i miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą do smaku.
Podajemy z kleksem śmietanki i posypaną odrobiną papryki w proszku.
Smacznego! :)
* Zupę można przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się łusek z kukurydzy. Ja tego nie robię, ale to oczywiście kwesta smaku :)