Brokułowa zupa - krem to już klasyka. My ją uwielbiamy i dlatego bardzo często przygotowuje ją w domu. Jest intensywna w smaku, mocno brokułowa i bardzo sycąca. Drugiego dania po miseczce takiej zupki nie jestem w stanie zmieścić. :)
Idealnym dodatkiem do kremu brokułowego jest ser pleśniowy, który świetnie sprawdza się zarówno starty wprost do zupy przed samym jej podaniem, jak i pokrojony w plasterki jako "przegryzka".
Idealnym dodatkiem do kremu brokułowego jest ser pleśniowy, który świetnie sprawdza się zarówno starty wprost do zupy przed samym jej podaniem, jak i pokrojony w plasterki jako "przegryzka".
Zapraszam na pyszny, zdrowy krem, który nie potrzebuje szczególnej reklamy! :)
Składniki na ok 4 porcje
- jeden duży brokuł
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 ziemniak
- sól, pieprz, czosnek do smaku
Do podania:
- śmietana
- ser pleśniowy
Przygotowanie
Brokuł kroimy (kwiat w różyczki, łodygę w duże grube plastry). Resztę warzyw (marchew, pietruszkę, selera i ziemniaka) obieramy i kroimy w duże kawałki (wszystko i tak blendujemy na końcu, więc warzywa kroimy tylko na 3-4 części).
Brokuł kroimy (kwiat w różyczki, łodygę w duże grube plastry). Resztę warzyw (marchew, pietruszkę, selera i ziemniaka) obieramy i kroimy w duże kawałki (wszystko i tak blendujemy na końcu, więc warzywa kroimy tylko na 3-4 części).
Umieszczamy wszystko w garnuszku. Zalewamy 3 szklankami bulionu warzywnego i gotujemy aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy garnek z zupą z ognia. Wybieramy parę różyczek brokuła, które w całości dodamy do zupy przed jej podaniem.
Zawartość garnka blendujemy na gładki krem. W zależności od tego jak gęsty krem chcemy uzyskać, można troszkę bulionu odlać lub dolać wody. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Przed podaniem warto zetrzeć do zupy kawałek pleśniowego sera, dodać kleks kwaśniej śmietany i wybrane wcześniej z zupy różyczki brokuła.
Smacznego! :)
*zupę można przygotować również w wersji z podsmażoną cebulą i czosnkiem (jest troszkę bardziej kaloryczna, ale chyba jeszcze lepsza). Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na oliwie aż się zeszklą. Dodajemy cebulkę z czosnkiem do garnuszka z warzywami. Zalewamy bulionem i dalej postępujemy tak jak dotychczas. :)
Uwielbiam krem brokułowy! Dodatek sera pleśniowego brzmi świetnie :)
OdpowiedzUsuńOch jakie pyszności! jadłabym!
OdpowiedzUsuńkocham brokuły <3 mogłabym je wcinać same, bez niczego
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda pysznie, ma cudownie energetyzujący kolor :)
OdpowiedzUsuńNie jestem tylko pewna co do tego sera... Pleśniowe to nie do końca moja bajka jednak...
Jedna z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńSer pleśniowy jest na pewno wspaniałym dodatkiem:)
OdpowiedzUsuńZupa bardzo apetyczna ale naczynia są rewelacyjne.
OdpowiedzUsuń