Ta sałatka to nasz domowy klasyk :) W skrócie mówimy na nią "sałatka z ananasem", ale pysznych genialnie się uzupełniających składników jest tu dużo więcej :) Nazwa pełna powinna więc brzmieć: sałatka z ananasem, szynką, serem, porem, kukurydzą, jajkami, jabłkami, selerem i majonezem. :)
Robimy ją na każde święta, urodziny, na każdą imprezę. Kiedyś myślałam, że w końcu nam się "przeje", ale jak się okazało, nie ma siły i wciąż pozostaje w menu. Na Wielkanocnym stole też się pewnie znajdzie :) Był nawet taki pomysł, żeby na któreś święta zrobić dwie miski... Zjemy każdą ilość :) Nie potrzeba do niej żadnych przypraw, jest (nie wiem jak to opisać) taka soczysta i świeża w smaku, idealna zarówno solo jak i jako dodatek. Polecam! :)
Sałatka z założenia jest warstwowa i w takiej formie wygląda i smakuje świetnie, ale od pewnego czasu (z lenistwa chyba) przestaliśmy układać ją warstwami, a od razu dokładnie mieszamy i ... chyba smakuje jeszcze lepiej :)
Składniki
- 1 słoik selera
- 1 puszka kukurydzy
- 1 por (bez liści) drobno pokrojony
- 1 puszka ananasa pokrojonego w kostkę
- 2 duże jabłka obrane i pokrojone w kostkę
- ok. 300 g ulubionej szynki / wędliny pokrojonej w kostkę
- 6 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę
- 200-300 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
- duży słoik majonezu
Przygotowanie
Seler, kukurydzę, ananasa odsączamy z zalewy. Jeśli decydujemy się na formę "wymieszaną", wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce i voila! :)
Jeśli decydujemy się na opcję warstwową, układamy składniki w następujący sposób (warstwy podaję od dołu):
- seler ze słoika
- kukurydza
- połowa pora
- ananasy
- połowa majonezu
- jabłka
- szynka
- jajka
- druga połowa majonezu
- druga połowa pora
- starty ser
Smacznego! :)
Smaczna:)ja wolę wersję"mieszaną",ale warstwowa atrakcyjniej wygląda więc dla wrażeń wizualnych zdecydowałabym się na drugą opcję:)
OdpowiedzUsuńU mnie z ananasem też się zawsze pojawia :D
OdpowiedzUsuń