W słodkościach uwielbiam przede wszystkim trzy smaki: czekoladę, kajmak i kokos :) Czekoladowy mazurek już był link o tu - klik!, kajmakowy również o tu!, a teraz czas na kokosowy! Bazą pod dzisiejszego mazurka jest idealnie kruchy kakaowy spód, natomiast pomada wykonana jest z mleka w proszku i wiórek kokosowych. Muszę przyznać, że ten mazurek był totalnym eksperymentem, który w 100% się powiódł :) Jest pyszny! Smakuje jak najlepszy kokosowy batonik <3
I muszę Wam kochani szczerze powiedzieć, że po tegorocznych mazurkowych wypiekach, bardzo się do nich przekonałam i już nie wyobrażam sobie bez nich świąt. :) Mazurki dają ogromne pole do popisu i (dla mnie w każdym razie) smakują jak domowe słodkie batoniki. Trzeba tylko pamiętać o trzech podstawowych zasadach: spód mazurka musi być kruchy i delikatny (pod żadnym pozorem nie może być twardy!), wierzch zrobiony z naszych ulubionych składników, a to wszystko musi być dodatkowo pięknie ozdobione. Dzięki temu i nasze kubki smakowe i oczy będą radować się świątecznymi smakami :)
I muszę Wam kochani szczerze powiedzieć, że po tegorocznych mazurkowych wypiekach, bardzo się do nich przekonałam i już nie wyobrażam sobie bez nich świąt. :) Mazurki dają ogromne pole do popisu i (dla mnie w każdym razie) smakują jak domowe słodkie batoniki. Trzeba tylko pamiętać o trzech podstawowych zasadach: spód mazurka musi być kruchy i delikatny (pod żadnym pozorem nie może być twardy!), wierzch zrobiony z naszych ulubionych składników, a to wszystko musi być dodatkowo pięknie ozdobione. Dzięki temu i nasze kubki smakowe i oczy będą radować się świątecznymi smakami :)
Składniki na idealny kruchy spód (na jeden duży lub dwa mniejsze mazurki, u mnie dwie formy 35x11 cm): :
- 200 g mąki pszennej minus 1 łyżeczka
- 1 łyżeczka kakao
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g masła
- 1 żółtko ugotowane
- 1 żółtko surowe
- 1 łyżka kwaśniej śmietany
Składniki na kokosową pomadę
- 150 g. margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 100 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki wody
do dekoracji: wiórki kokosowe, czekolada, płatki migdałów itd
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. W jednym naczyniu lub na stolnicy umieszczamy mąkę pszenną, kakao, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy, masło oraz ugotowane rozkruszone w palcach żółtko. Siekamy nożem. Dodajemy surowe żółtko oraz śmietaną i szybko zagniatamy.
Ciasto owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 min.
Schłodzone ciasto wałkujemy cienko pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Formę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i wylapiamy nim dno oraz brzegi, Możemy też z rozwałkowanego ciasta wyciąć dowolny kształt mazurka (może to być jajko, prostokąt, kwadrat) zostawiając trochę ciasta na rant. Rant robimy wałkując kawałki ciasta w dłoniach i wyklejając nimi brzeg mazurka.
Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni.
Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni.
Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 20 min.
Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia.
Następnie przygotowujemy pomadę. W rondelku rozpuszczamy margarynę, następnie dodajemy do niej cukier, wodę i mleko w proszku. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a pomada będzie gęsta i gładka. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy.
Na upieczony wcześniej spód mazurka wykładamy jeszcze ciepłą pomadę i równomiernie rozprowadzamy ją po całej powierzchni ciasta.
Następnie pięknie dekorujemy i staramy nie zjeść go jeszcze przed świętami! :)
Smacznego :)
Brakuje mi w kolekcji takiej formy, w jakiej piekłaś mazurka, który wygląda cudnie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa też długo szukałam właśnie takiej :) Polecam, bo jest urocza :)
Usuńśliczny :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :*
UsuńTo nadzienie wygląda niesamowicie. Aż mi ślinka cieknie. :)
OdpowiedzUsuńPołączenie mleka w proszku i wiórek kokosowych jest na prawdę genialne :)
Usuńczy można do masy użyć masła zamiast margaryny?
OdpowiedzUsuń