Dzisiaj będzie krótko - zapraszam na idealny makowy tort! :) Piekłam go w nocy (nocne pieczenie tortów to już chyba tradycja) słuchając Piaska i Seweryna Krajewskiego, rozkojarzona (chyba 3 razy coś pomyliłam i potem ratowałam składniki), nie do końca wiedząc co finalnie upiekę. Tort jest na zamówienie i to nie byle jakie - młodszy brat ma urodziny i zażyczył sobie ciasto z makiem... Kombinowałam, kombinowałam i wykombinowałam coś pysznego! Mamy tu więc tort składający się z dwóch warstw makowych i dwóch kakaowych przełożonych kremami z ciemniej i białej czekolady. Idealny! Jest tak pyszny, że chyba będę go piec nie tylko na urodziny... :P
Bardzo, bardzo polecam :)
P.S.2 ...ale tylko spójrzcie na niego! :P
Składniki na blaty makowe (okrągła blaszka o średnicy 22-24 cm):
- 200 g. margaryny
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maku suchego
- 4 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub migdałowej
Składniki na biszkopt kakaowy (okrągła blaszka o średnicy 22-24 cm):
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki kakao
Poncz do biszkoptu - mała filiżanka wystudzonej słodkiej herbaty
Składniki na krem z ciemnej czekolady:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 125 g serka mascarpone
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
Składniki na krem z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady
- 125 g serka mascarpone
- 400 g śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- 1 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
Poncz do biszkoptu - mała filiżanka wystudzonej słodkiej herbaty
Składniki na krem z ciemnej czekolady:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 125 g serka mascarpone
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
Składniki na krem z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady
- 125 g serka mascarpone
- 400 g śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- 1 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotowanie ciasta makowego:
Margarynę roztapiamy w rondelki, zdejmujemy z ognia i studzimy. Jajka rozdzielamy osobno na żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka w oddzielnym naczyniu ucieramy z cukrem na gładką masę. Do utartych żółtek z cukrem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, esencję waniliową i rozpuszczoną wystudzoną margarynę. Miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Dodajemy mak i znowu delikatnie mieszamy.
Blaszkę cieniutko smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Do tak przygotowanej formy wylewamy masę.
Do tak przygotowanej formy wylewamy masę.
Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 40-45 min. do tzw. suchego patyczka*
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie biszkoptu kakaowego
Kilka rad odnośnie pieczenia biszkoptu znajdziecie tu - klik!
Białka starannie oddzielamy od żółtek i powoli ubijamy na sztywną pianę. Następnie, gdy piana będzie już sztywna, cały czas ubijając, łyżka po łyżce stopniowo dodajemy cukier. Cierpliwie miksujemy aż piana będzie naprawdę sztywna i lśniąca.
Kilka rad odnośnie pieczenia biszkoptu znajdziecie tu - klik!
Białka starannie oddzielamy od żółtek i powoli ubijamy na sztywną pianę. Następnie, gdy piana będzie już sztywna, cały czas ubijając, łyżka po łyżce stopniowo dodajemy cukier. Cierpliwie miksujemy aż piana będzie naprawdę sztywna i lśniąca.
Następnie dodajemy po jednym żółtku miksując po każdym dodaniu ok. 30-60 sekund (żółto, pół minutki powoli miksujemy, żółtko, kolejne pól min. itd. kolejne dodajemy dopiero, kiedy wcześniejsze całkowicie rozprowadzimy w cieście).
Następnie do osobnego naczynia przesiewamy mąkę z kakao i tak przesiane składniki partiami (najlepiej przy brzegu miski) dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając ciasto łyżką po każdym dodaniu.
Następnie do osobnego naczynia przesiewamy mąkę z kakao i tak przesiane składniki partiami (najlepiej przy brzegu miski) dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając ciasto łyżką po każdym dodaniu.
Piekarnik nagrzewamy do 160°C.
Dno tortownicy o średnicy ok. 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Trzeba pamiętać, żeby w żadnym wypadku nie wykładać niczym, ani nie smarować boków formy, bo biszkopt może nam wtedy opaść.
Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto.
Ciasto od razu wkładamy na nagrzanego do 160°C piekarnika i pieczemy przez ok. 40 min. (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i tak pozostawiamy biszkopt do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu oddzielić nożem boki biszkoptu od formy i wyjąć z niej ciasto.
Przygotowanie kremu z ciemnej czekolady
Roztapiamy czekoladę w miseczce zawieszonej nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Odstawiamy do wystudzenia (czekolada nie może być ciepła bo krem może się zwarzyć).
Masło ucieramy razem z serkiem mascarpone na gładką masę. Dodajemy cukier, esencję waniliową i roztopioną przestudzoną czekoladę i miksujemy na niskich obrotach na gładką masę.
Przygotowanie kremu z białej czekolady
Roztapiamy biała czekoladę w miseczce zawieszonej nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Odstawiamy do wystudzenia (czekolada nie może być ciepła bo krem może się zwarzyć).
Wystudzoną czekoladę dodajemy do serka mascarpone i łyżką dokładnie mieszamy oba składniki aż serek z czekoladą połączą się w jednolitą gładką masę.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Do ubitej kremówki partiami dodajemy masę czekoladową mieszając delikatnie łyżką/szpatułką aby krem się pięknie połączył i zachował puszystość.
Montaż:
- Wystudzone ciasto makowe i biszkopt kakaowy dzielimy delikatnie na dwa blaty.
- Biszkopt kakaowy delikatnie nasączamy wystudzoną słodką herbatą.
- Na paterze układamy pierwszy blat makowy i pokrywamy go 1/2 ciemnego kremu czekoladowego.
- Następnie układamy blat kakaowy i pokrywamy go 1/4 kremu z białej czekolady.
- Znowu - blat makowy i ciemny krem.
Dno tortownicy o średnicy ok. 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Trzeba pamiętać, żeby w żadnym wypadku nie wykładać niczym, ani nie smarować boków formy, bo biszkopt może nam wtedy opaść.
Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto.
Ciasto od razu wkładamy na nagrzanego do 160°C piekarnika i pieczemy przez ok. 40 min. (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i tak pozostawiamy biszkopt do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu oddzielić nożem boki biszkoptu od formy i wyjąć z niej ciasto.
Przygotowanie kremu z ciemnej czekolady
Roztapiamy czekoladę w miseczce zawieszonej nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Odstawiamy do wystudzenia (czekolada nie może być ciepła bo krem może się zwarzyć).
Masło ucieramy razem z serkiem mascarpone na gładką masę. Dodajemy cukier, esencję waniliową i roztopioną przestudzoną czekoladę i miksujemy na niskich obrotach na gładką masę.
Przygotowanie kremu z białej czekolady
Roztapiamy biała czekoladę w miseczce zawieszonej nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Odstawiamy do wystudzenia (czekolada nie może być ciepła bo krem może się zwarzyć).
Wystudzoną czekoladę dodajemy do serka mascarpone i łyżką dokładnie mieszamy oba składniki aż serek z czekoladą połączą się w jednolitą gładką masę.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Do ubitej kremówki partiami dodajemy masę czekoladową mieszając delikatnie łyżką/szpatułką aby krem się pięknie połączył i zachował puszystość.
Montaż:
- Wystudzone ciasto makowe i biszkopt kakaowy dzielimy delikatnie na dwa blaty.
- Biszkopt kakaowy delikatnie nasączamy wystudzoną słodką herbatą.
- Na paterze układamy pierwszy blat makowy i pokrywamy go 1/2 ciemnego kremu czekoladowego.
- Następnie układamy blat kakaowy i pokrywamy go 1/4 kremu z białej czekolady.
- Znowu - blat makowy i ciemny krem.
- Ponownie blat kakaowy.
- Wierzch i boki tortu pokrywamy pozostałym jasnym kremem.
- Tort można ozdobić makiem, dekoracją z kremu, wiórkami czekoladowymi (moje kwiatki niestety są bardzo fotogeniczne, ale niejadalne ;)
Modnym trendem w dekoracji ciast jest tzw. naked cake - więc "cukiernicza moda" pozwala nam na więcej luzu i nasz tort nie musi być idealnie równo i "szczelnie" pokryty kremem :)
Smacznego! :)
Wierzę, że pyszny, ale to nie jest naked cake. Jak sama nazwa wskazuje, to goły tort, a więc taki, który nie ma udekorowanego boku :D
OdpowiedzUsuńczepialstwo :P nigdzie nie znalazłam "ustawowej" definicja naked cake, a znalazłam różne fotografie od takich zupełnie naked, po takie gdzie boki pokryte były niedokładnie tak aby bardziej bądź mniej prześwitywały warstwy ciasta. :)
OdpowiedzUsuńmój taki bardziej wstydliwy jakiś :P
Usuńwygląda obłędnie! Wprosiłabym się na kawałeczek! ;-))))
OdpowiedzUsuńdziękuję :) :*
Usuńpiękny! :)
OdpowiedzUsuń