Nutella! Najlepiej smakuje wyjadana łyżeczką wprost ze słoiczka! :) Czasami jednak wypadałoby skonsumować ten boski krem w jakiś bardziej kulturalny sposób... W takiej sytuacji proponuje babeczki z kremem, którego 80 % stanowi właśnie Nutella! :) Ooomnomnomnom! :P
Składniki na waniliowe babeczki (ok. 15 sztuk)
100 g. masła
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 banan - rozdrobniony widelcem na papkę z 1 łyżeczką cukru pudru (jako nadzienie)
Masło ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę. Dodajemy jajka jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do połączenia się składników. Następnie dodajemy na przemian mąkę i proszkiem do pieczenia oraz mleko do momentu wykorzystania składników. Na koniec dodajemy olejek waniliowy. Miksujemy.
Masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami.
Nakładamy do foremek połowę kremu, następnie nakładamy łyżeczkę masy bananowej i drugą połowę masy.
Wyrównujemy.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 min. Wystudzić.
Po wystudzeniu babeczek, przygotowujemy krem czekoladowy.
Składniki na krem:
70 g. masła
175 g. Nutelli lub innego masła czekoladowego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mleka
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy Nutellę, a na koniec mleko. Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego dekorujemy babeczki.
Krem jest cudownie słodki :) Ma fajną gęstą konsystencję i chyba nie ma takiej możliwości żeby się nie udał. To idealny krem do cupcakes! Strasznie przypadł mi do gustu i wykorzystam go pewnie nie raz do ciast i deserów. Świetna (i smaczna :) alternatywa do standardowego kremu czekoladowego (z kremówki i roztopionej czekolady).
Babeczki przed podaniem najlepiej schłodzić przez ok. 1 godzinkę w lodówce.
Smacznego! :)
Aż ślinka cieknie :) przepiękne i na pewno pyszne
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
SĄ PYSZNE KOCHANI...Koniecznie spróbujcie...Krem rozpływa się w ustach...a ten smak...babeczka bardzo puszysta,delikatna...SŁOWEM POEZJA SMAKU ŁASUSZKI...:)
OdpowiedzUsuńByły by dobre takie babeczki z ciasta czekoladowego...? :) W sensie ciemnego ;P
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak :) Zwłaszcza jeżeli tak jak ja lubisz czekoladowo-czekoladowe połączenia :) Babeczki będą bardzo słodkie, ale co tam :) warto eksperymentować w kuchni i łączyć pomysły i przepisy.
UsuńTu masz przykłady na "ciemne" babeczki (w większości zawierają ciasteczka, które możesz pominąć, albo zastąpić swoimi ulubionymi:)
http://ooomnomnomnom.blogspot.it/2013/03/te-babeczki-na-mnie-patrza-p-czyli.html
http://ooomnomnomnom.blogspot.it/2013/04/milky-way-cupcakes.html
http://ooomnomnomnom.blogspot.it/2013/04/cookie-monster-cupcakes-tych-babeczek.html
Pyszne! Właśnie skończyłam robić :). Krem jest prościutki do zrobienia i przepyszny <3. Pierwszy raz mi wyszły babeczki ^^ wcześniej robiłam z jakiegoś innego przepisu ciasto i krem. CUKRZYCA! Okropne były :/. A te są mega słodkie ale w dobry sposób <3. Już zawsze będę robić babeczki z Twoich przepisów ^^. Dzięki ;*
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :):):)
Usuńchciałam Ci napisać, jak bardzo uwielbiam Twój blog! nie za bardzo wiedziałam gdzie, więc robię to pod pierwszym przepisem, jaki spróbowałam.;) wielkie wielkie DZIĘKUJĘ! według mnie jest to najlepszy blog o słodkich rzeczach/cupcakejkach! uwielbiam go i ratujesz mi życie! masz genialne przepisy, na babeczki, ciasta, jak zrobić genialne kremy, które są najlepsze. mega! i uwielbiam każdy Twój przepis. i extra zdjęcia! ;)
OdpowiedzUsuńOjej jak miło! :) Aż brak mi słów! :) Bardzo miło słyszeć takie opinie :) :) :)
UsuńŚciskam cieplutko!