sobota, 29 czerwca 2013

Ajerkoniakowe babeczki z maślanym kremem czekoladowym i czereśniami



Podczas porannej (11 godz. w sobotę można uznać za "rano" czyż nie? :) wizycie na ryneczku, te piękne czerwone i pachnące czereśnie krzyczały do mnie "bierz nas! bierz!". I co ja biedna miałam zrobić? Wzięłam, mimo oszałamiającej jak na moją kieszeń ceny... Co prawda nie 2 kilo, jak bym chciała, a dwie garstki, ale i tak czuje się niesamowicie rozpieszczona. :) i nic, a nic nie żałuję! Są przepyszne: soczyste, słodziutkie i niesamowicie pachną latem. :)
Tym razem proponuje Wam aromatyczne ajerkoniakowe cupcakes z maślanym kremem czekoladowym i wspomnianymi już czereśniami. 

Osobiście nie przepadam za słodyczami z alkoholem (poza "cycuszkami":), ale te cupcakes są naprawdę bardzo delikatne, a ajerkoniak świetnie komponuje się zarówno z czereśniami, jak i z czekoladą.
Idealny deser do kawy albo na babski wieczór (wtedy niekoniecznie do kawy :) 

Odnośnie samego kremu - kremy maślane również jakoś nie należały do moich ulubionych. Jeśli chodzi o bazowe kremy murem stoję za wersją mascarpone + kremówka, ale tutaj również muszę przyznać, że ten czekoladowy maślany krem do babeczek jest świetnym kompromisem pomiędzy kremem maślanym a kremem z mascarpone. Troszkę tego, troszkę tamtego i zachowując zalety każdego z nich, a minimalizując wady, otrzymujemy pyszny, bardzo plastyczny, idealny do dekoracji krem. 

Przepis na same babeczki podpatrzyłam o tu - wcinaj to!

Koniec gadania, zabieramy się do roboty!


składniki na ok. 18 babeczek:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
125 g. miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1/2 szklanki ajerkoniaku
kilka kropel aromatu waniliowego
ok. 18 czereśni

Masło utrzeć z cukrem i aromatem waniliowym na białą i puszystą masę.
Ciągle miksując dodawać po jednym jajku.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i powoli na przemian z mlekiem dodawać do masła.
Mieszać łyżką dokładnie do uzyskania jednolitej masy. 
Na koniec dodać ajerkoniak i dokładnie wymieszać.


Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami (przy sylikonowych foremkach nie ma takiej potrzeby).

Do każdej foremki nałożyć łyżkę masy, następnie wetknąć wydrylowaną czereśnie i przykryć jeszcze jedną porcją ciasta, tak aby wypełnić foremkę do mniej więcej 3/4 wysokości.







Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 20 min.
Po tym czasie wyjąć śliczne i rumiane babeczki z piekarnika i wystudzić.










Składniki na maślany krem czekoladowy:
150 g. serka mascarpone
250 g. bardzo miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kakao
100 g. czekolady (najlepiej deserowej lub gorzkiej, ale mleczna również się nada :) Jeśli chcemy aby krem był bardziej intensywny można dodać 200 g. czekolady.

Do dekoracji:
ok 18 czereśni

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło miksujemy mikserem na jasną puszystą masę. Następnie do masła dodajemy mascarpone i cukier i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i kakao i miksujemy króciutko całość na gładki krem.

Dekorujemy babeczki za pomocą szprycy i wieńczymy czereśniami.

Smacznego! :)






I na koniec ostatnio tradycyjnie - soundtrack do przepisu :)
Owoce z sadu i dzialki


10 komentarzy:

  1. Nigdy nie umiałam tak cudnie wycisnąć kremu :) dziękuję za dodanie przepisu do akcji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo bardzo dziękuję :)
      Też tak myślałam, ale rękaw Wiltona i tylka 1M wyprowadziły mnie z błędu. Dobra końcówka nie jest zła :)

      Usuń
  2. Piękne babeczki, super zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. BOŻE !!!...CUDOWNE...ONE KRZYCZĄ ZJEDZ MNIE...!!!....I swoja drogą zdjęcia PIĘKNE!!!! MOJE GRATULACJE:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Maślany krem... To kocham! I czereśnie - je kocham też :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły piękne, chętnie bym się poczęstowała, bo KOCHAM czereśnie :)
    Zapraszam do siebie częściej, już teraz na www.wcinajto.pl, bo tam się powolutku przenoszę z całym swoim posagiem :)

    PS. Kocham też biedronki, dlatego bardzo cieszy piosenka dołączona do przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne zdjęcia, piękne babeczki, same smakołyki!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkim baaaaaaaardzo bardzo dziękuję za miłe słowa :) Jesteście kochani!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za pyszny przepis na krem. Babeczek z tego przepisu jeszcze nie robiłem....może kiedyś:)
    Bardzo smakowite zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*