niedziela, 25 maja 2014

Ciasto czekoladowe / murzynek z kremem czekoladowym i galaretką z owocami


Wilgotny pełen dżemu murzynek babci, ulubiony krem czekoladowy, pyszna truskawkowa galaretka i masa owoców - czy to może się nie udać? Nie może! :) Jest pysznie! To ciasto pełne smaku, różnorodne w teksturze, równie mocno czekoladowe, co owocowe. Stworzone z miłości do słodkości i od serca :) Smakowało wszystkim degustującym, a to najlepsza rekomendacja. :)

Polecam je jako treściwy, a zarazem bardzo letni owocowy tort, który sprawdzi się w każdej okazji.  Myślę, że również na Dzień Mamy będzie jak znalazł :)

Składniki na ciasto (forma o średnicy 23-25 cm)
- 2 jajka - osobno białka, osobno żółtka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 słoika dżemu (ok. 140-150 g)
- 1/2 kostki margaryny - roztopionej i wystudzonej
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka sody

Składniki na krem czekoladowy
-100 g gorzkiej czekolady
- 50 g miękkiego masła
- 200 g serka mascarpone
- 200 g cukru pudru

Ponadto
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- owoce: truskawki, maliny, borówki, jagody, umyte, bez szypułek, truskawki można poprzekrawać na mniejsze kawałki (rodzaj i ilość wedle uznania, ale żeby ciasto robiło odpwiedni efekt owoców powinno być sporo)

Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy na bok. W osobnej misce żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Następnie do żółtek dodajemy mleko, dżem, roztopioną i wystudzoną margarynę oraz mąkę przesianą z sodą i kakao. Miksujemy całość. Na koniec dodajemy wcześniej ubite białka i mieszamy delikatnie do połączenia się składników. 
Okrągłą blaszkę o średnicy ok. 23-25 cm. smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180°C przez ok. 50 min. 
Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Następnie przygotowujemy kremCzekoladę dzielimy na kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej (w miseczce zawieszonej nad garnuszkiem z gotującą się wodą). Odstawiamy. Masło miksujemy z serkiem mascarpone na gładką masę (króciutko). Dodajemy cukier puder i roztopioną przestudzoną czekoladę i miksujemy na niskich obrotach na gładki jednolity krem.
Przygotowujemy galaretkę. 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 600 ml. wrzącej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do prawie całkowitego wystygnięcia. Galaretka musi zacząć tężeć, żeby całkowicie nie wsiąkła w ciasto, ale nie może stężeć całkowicie, dlatego trzeba jej troszkę popilnować :)
Montaż. Wystudzone ciasto wyciągamy z formy przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy umieszczamy z powrotem w formie, smarujemy kremem czekoladowym i obsypujemy po całości garścią owoców. Przykrywamy drugim blatem. Na wierzch ciasta układamy dużą ilość owoców i oblewamy je tężejącą galaretką (musi być na tyle gęsta, żeby nie wsiąkła w ciasto).
Wstawiamy ciasto do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Przed podaniem można ciasto z wierzchu posypać delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego! :)

* koniecznie użyjcie szczelnej otwieranej formy - łatwiej będzie wyjąć ciasto z formy po zalaniu galaretką. 
** przed wyjęciem ciasta z formy najlepiej "przejechać" nożem po krawędziach ciasta, żeby odczepić galaretkę od brzegów formy
*** ciasto szybko znika - kto pierwszy, ten lepszy ;)








Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

6 komentarzy:

  1. Ja bym się chętnie skusiła na taki solidny kawałeczek, bo murzynek wygląda bardzo smakowicie i letnio od owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna alternatywa dla klasycznego o tej porze biszkoptu z kremem, truskawkami i galaretką.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne z tą galaretką, na upały jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda :) Fajny pomysł z galaretką :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Wcale się nie dziwię, że znika błyskawicznie - wygląda po prostu bosko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto pyszne, a ten krem :) mmmm...chociaż nie wpisałaś w opisie kiedy dodać kakao, ale robiąc nie pierwszy raz murzynek wiedziałam kiedy je dodać :) pyszna uczta :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*