Ciasto z dzisiejszego wpisu jest najprostszym i najpyszniejszym wypiekiem, jaki w godzinkę możecie z łatwością przygotować w domu. Nie ma tu żadnej filozofii - mieszamy składniki, białka ubijamy, owoce słodzimy, montujemy wszystko i do piekarnika, a po ok. 40 min. z kuchni unosi się nieziemski zapach domowego ciasta.
To ciasto polecam Wam szczególnie, bo ty taki wypiek "pewniak" - smakuje absolutnie każdemu i znika w tempie ekspresowym. Jego kolejną zaletą, jest to, że składniki na nie praktycznie zawsze mamy w domu, a jedyną trudnością jest dobranie owoców, które do niego dodamy. Możecie użyć rabarbaru (choć to przecież warzywo), truskawek, jagód, malin, borówek, jabłek etc. etc. (trzeba tylko pamiętać, że nie wolno dać za dużo owoców bo puszczą zbyt dużo soku a ciasto będzie się rozwalać).
Ja dzisiaj proponuje Wam wersję z rabarbarem, w którym delikatna słodycz ciasta i bezy, cudownie przenika się z kwaskowatością rzewienia. Jest pysznie! :)
Składniki na blachę ok 25x30 cm
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
- 1 całe jajko
- 2 żółtka (białka odkładamy do bezy)
- 2 żółtka (białka odkładamy do bezy)
- nasionka z 1 laski wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
- 2 białka
- szczypta soli
- 4-5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- 4 łodygi rabarbaru
- 2-3 łyżki cukru
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier, margarynę, jajko, żółtka, ziarenka wanilii lub cukier wanilinowy i proszek do pieczenia) umieszcamy w dużej misce, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Ciasto może być sypkie i przypominające okruchy.
Odkładamy garść ciasta na późnej (zrobimy z niego kruszonkę), resztą wylepiamy wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blachę.
Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na małe ok.0,5-1 cm kawałki i obsypujemy cukrem. Tak przygotowany rozkładamy na cieście.
* Trzeba pamiętać, że tak rabarbaru, jak i innych owoców nie wolno dać za dużo, bo zbyt duża ilość soku, którą puszczą owoce, może rozwodnić ciasto i sprawić, że będzie się rozwalać.
Przygotowujemy bezę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
Bezę rozkładamy na owocach.
Na koniec posypać/opruszyć bezę po całej powierzchni pozostawionym wcześniej ciastem.
Piec w nagrzanym do 180°C przez ok 40 min.*
(do uzyskania pięknego ciemnozłotego koloru, czasami np. przy dużych soczystych truskawkach podpiekam je jeszcze parę minut z dołu tak "na oko" :)
- 2 białka
- szczypta soli
- 4-5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- 4 łodygi rabarbaru
- 2-3 łyżki cukru
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier, margarynę, jajko, żółtka, ziarenka wanilii lub cukier wanilinowy i proszek do pieczenia) umieszcamy w dużej misce, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Ciasto może być sypkie i przypominające okruchy.
Odkładamy garść ciasta na późnej (zrobimy z niego kruszonkę), resztą wylepiamy wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blachę.
Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na małe ok.0,5-1 cm kawałki i obsypujemy cukrem. Tak przygotowany rozkładamy na cieście.
* Trzeba pamiętać, że tak rabarbaru, jak i innych owoców nie wolno dać za dużo, bo zbyt duża ilość soku, którą puszczą owoce, może rozwodnić ciasto i sprawić, że będzie się rozwalać.
Przygotowujemy bezę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
Bezę rozkładamy na owocach.
Na koniec posypać/opruszyć bezę po całej powierzchni pozostawionym wcześniej ciastem.
Piec w nagrzanym do 180°C przez ok 40 min.*
(do uzyskania pięknego ciemnozłotego koloru, czasami np. przy dużych soczystych truskawkach podpiekam je jeszcze parę minut z dołu tak "na oko" :)
Wyjąć z piekarnika. Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)
a właśnie zastanawiałam się co zrobić z leżącym od kilku dni rabarbarem :) dzięki :)))
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie? Czyli najlepiej :)
OdpowiedzUsuńTeż je uwielbiam, cudne zdjęcia;)) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJak pięknie podane! Na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda super ;)
OdpowiedzUsuńMoje z Twojego przepisu właśnie się piecze i trochę przypala mi się górna część, ale jestem dobrej myśli ;)
Dodałam też trochę truskawek.
Na Twoim blogu jest dużo oryginalnych i fajnie przygotowanych potraw.
Mi jakoś osobie początkującej w kuchni brakuje trochę dokładności w przepisach. Myślę głównie o podawaniu miar danych składników.
Pozdrawiam serdecznie,
Ewa
Pięknie wygląda ta kruszonka - to chyba zasługa bezy? świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńNie dość że smakuje rewelacyjnie to jeszcze tak ładnie wyglada. Piekłem już drugi raz i napewno nie ostatni :) Beza pasuje idealnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i smacznego życzę :)
Wspaniały przepis, placek pycha.
OdpowiedzUsuńWykurwisty mmmmmm pycha ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry mmmmmm na gastro hehe ;):):)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, piekłam już 3 razy z rabarbarem i raz ze śliwkami jest tak samo pyszne :-)
OdpowiedzUsuńpyszne!!!! było tylko chwilkę ;)
OdpowiedzUsuńMoim skromnym zdaniem: dając 2 łyżeczki proszku do pieczenia to ciasto nie może być pyszne, bo będzie czuć sam proszek, nic więcej. Standardowo do takich ilości produktów dodaje się max. 1 łyżeczkę proszku. Ale żeby nie było, że się wymądrzam, a nie wypróbowałem, to z ciekawości zrobiłem wszystko dokładnie wg przepisu i jestem po pierwszej degustacji ciasta. Po pierwszej i ostatniej, bo właśnie ze względu na nadmiar proszku do pieczenia reszta trafi do kosza.
OdpowiedzUsuńNiebo w gebie, pieke juz 5 raz, 2 razy z rabarbarem, raz ze sliwka, z malinami a dzis z truskawkami, kazdemu smakuje, proste, szybkie I mega przepyszne. Polecam😀
OdpowiedzUsuń