Zapraszam Was dzisiaj kochani na szybkie, proste danie "na duży apetyt", czyli gnocchi zapiekane z pysznym mięsnym sosem pomidorowym. Co prawda szybkość dania warunkuje posiadanie w domu gotowych gnocchi, ale o ile nie przygotujecie ich wcześniej sami np. z tego przepisu - klik! można kupić je w większości dużych sklepów. Sos pomidorowy robi się ekspresowo. Na koniec wystarczy tylko wszystko zapiec, żeby ser pięknie się rozpuścił i voila! Pysznie, pomidorowo i po włosku!
Składniki
- 1 kg gnocchi
- 500 ml dobrego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów
- ok. 500 g mielonego mięsa (ja użyłam wieprzowo-wołowego)
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- minimum 150 g. tartej mozzarelli (im więcej sera tym lepiej, ja czasami daje nawet 300 g)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- ostra papryka
Przygotowanie
Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie ok 4-5 min. Odcedzamy i wrzucamy do dużego żaroodpornego naczynia.
Cebulę kroimy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. W niedużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i szklimy na niej cebulkę z czosnkiem. Mięso mielone delikatnie solimy i pieprzymy i dodajemy do cebuli. Podsmażamy razem, rozdrabniając grudki. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub w wersji z pomidorami - blendujemy pomidory z puszki na przecier i wtedy dodajemy je do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy posiekaną bazylię. Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 min.
Gorącym sosem zalewamy gnocchi w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy startą mozarellę i mieszamy całość.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy aż ser się pięknie rozpuści.
Smacznego! :)
A ja czekam na tiramisu! ;D
OdpowiedzUsuń