Zapraszam Was dzisiaj na dietetyczną wersję wrapów z tortilli, która idealnie nadaje się na obiad lub drugie śniadanie, nawet w trakcie diety. Nie jest to danie zupełnie niekaloryczne, co to, to nie, ale to zdrowszy i mniej kaloryczny odpowiednik tradycyjnej tortilli. O ile nie jesteście na jakiejś super katorżniczej diecie (a mam nadzieje, że nie bo z reguły są szkodliwe), a dbacie o siebie i zdrowo się odżywiacie - to propozycja dla Was. Podstawą jest średniej wielkości pełnoziarnista tortilla z siemieniem lnianym, posmarowana łyżką jogurtowego sosu koperkowo-czosnkowego, a jej wnętrze wypełnia grillowany kurczak oraz warzywa i owoce: świeży szpinak, pomidory, papryka, kiełki brokułów i awokado. Pysznie, zdrowo, dietetycznie :) Czego chcieć więcej? :)
Składniki na 6 wrapów
- 6 średnich placków pełnoziarnistej tortilli (polecam zrobić samemu w domu)
- świeży szpinak
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 1/2 awokado pokrojona w kostkę
- 1/2 papryki pokrojona w kostkę
- kiełki brokułów lub inne ulubione
- 2 piersi z kurczaka
- przyprawy: czosnek, słodka papryka, sól i pieprz
Składniki na jogurtowy sos koperkowo-czosnkowy
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koperku
- sól
Przygotowanie
Każdą z piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2 cienkie filety, przyprawiamy czosnkiem, papryką, solą i pieprzem i grillujemy kilka minut. Następnie odstawiamy na chwilę i przestudzone kroimy w paski lub kosteczkę (kosteczka jest wygodniejsza w jedzeniu).
W czasie grillowania kurczaka, przygotowujemy sos. Mieszamy 6 łyżek jogurtu z koperkiem i przeciśniętym przez praskę/posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą.
Jeśli jemy wrapy na świeżo w domu warto przed zwinięciem wrapa podgrzać placek z tortilli na grillu, ale nie jest to konieczne.
Tortillę smarujemy sosem jogurtowym, nakładamy szpinak, pokrojone w kostkę dodatki oraz kurczaka. Następnie zwijamy tortillę, najpierw zaginając lewą stronę, następnie dolną część, by na koniec zawinąć całość w rulon od lewej do prawej.
Wrapy zawijamy od spodu do połowy wysokości w folię aluminiową lub serwetkę (folia jest praktyczniejsza).Smacznego! ;)
* Uwaga! Na "diecie" powinniśmy zjeść jedną taką tortillę, ale ostrzegam to bardzo trudne... są zbyt pyszne :)
O rany ale to pysznie wygląda:) Mmmmmnnnnnniiiiiiiaaaaaaammmmmm
OdpowiedzUsuńzrobiłam wszystko według przepisuu i wyszłoo cudoowne
OdpowiedzUsuńWszystko co uwielbiam... Jadłabym!
OdpowiedzUsuńJak ją podgrzać? W piekarniku? A może w opiekaczu do kanapek? Pomocy :)
OdpowiedzUsuńSam placek czy całą kanapkę? placek podgrzewam na elektrycznym grillu lub suche patelni - chwileczkę z obu stron. Opiekacz do kanapek też brzmi nieźle :)
UsuńSuper, dziękuje :)
UsuńMhm, świetnie wygląda. Dziś będzie jedzona :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie. najważniejsze, że zdrowo i lekko ! :)
OdpowiedzUsuńA jakiś sprawdzony przepis na tortille? :)
OdpowiedzUsuń