czwartek, 6 lutego 2014

Kruche orzechowe babeczki z kremem z masła orzechowego


Kolejny wypiek stworzony z miłości do masła orzechowego :) Miniaturowe babeczki na kruchym orzechowym spodzie wypełnione pysznym kremem z masła orzechowego. Taki malutki grzeszek w sam raz do niedzielnej kawy, na karnawałową imprezę, czy nadchodzące Walentynki... ;)


Składniki na ok 15 kruchych babeczek
- 100 g zmielonych migdałów
- 100 g pełnoziarnistej mąki pszennej (można dać zwykłą)
- 70 g cukru pudru (ja użyłam trzcinowego)
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko ugotowane na twardo
- łyżeczka esencji waniliowej

Składniki na krem orzechowy
- 200 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 8 łyżek masła orzechowego

opcjonalnie: pokruszone orzechy włoski (lub inne ulubione) do dekoracji

Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski (mniejszy bałagan :) Dodajemy starte orzechy, przetarte przez sitko żółtko i esencję waniliową. Wszystko dokładnie mieszamy. Zimne masło kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Szybko zagniatamy ciasto - wystarczy że składniki się połączą. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
Foremki do babeczek smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Schłodzonym ciastem wykładamy foremki, nakłuwamy na spodach widelcem i wstawiamy do lodówki na jeszcze 15 min.
Pieczemy w piekarnik nagrzanym do 180°C przez ok 15-20 min. aż się ładnie przyrumienią.

Następnie przygotowujemy krem orzechowy.
Mascarpone powili miksujemy (najlepiej za pomocą końcówki do ubijania) z cukrem pudrem. Następnie dodajemy esencję waniliową i, cały czas delikatnie miksując, łyżka po łyżce dodajemy masło orzechowe. Miksujemy do uzyskania gęstej jednolitej masy.
Tak przygotowany krem wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.

Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone babeczki.
Posypujemy pokruszonymi orzeszkami.

Smacznego! :)





Love masło orzechowe edycja IIIMascarpone Karnawał 2014


6 komentarzy:

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*