Są takie dni w roku, kiedy szczególnie chcemy sprawić przyjemność naszym bliskim. Nie mam namyśli jedynie zbliżających się Walentynek, ale również inne uroczyste okazje takie jak urodziny, imieniny, święta i rocznice. Idealnym pomysłem na własnoręcznie wykonany jadalny prezent są pyszne czekoladowe trufle. Ich wykonanie jest banalnie proste a smak wprost genialny! Myślę, że z pudełeczka takich ręcznie zrobionych słodkości ucieszy się każdy większy i mniejszy łasuch :)
Włoskie trufle to jedne z moich ulubionych. W zasadzie kocham wszystko co włoskie miłością szczerą i bezgraniczną:) ale w przypadku trufli włoskich miłość tę tłumaczy cudowne połączenie czekolady, migdałów i amaretto...
Czekoladki znikają w trakcie przygotowań, więc jeśli chcecie zrobić z nich prezent, koniecznie przygotujcie podwójną porcję! :)
Składniki na ok. 10 dużych lub 20 małych trufli
- 175 g czekolady (w wariancie wytrawnym pól na pół gorzkiej i mlecznej, w wariancie słodszym mlecznej)
- 2 łyżki amaretto
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g mielonych migdałów
do obtoczenia (opcjonalnie):
- mielone migdały
- wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
Czekoladę z masłem i likierem rozpuszczamy w miseczce zawieszonej nad gotującą się wodą, cały czas mieszając aż powstanie gładka masa. Zdejmujemy miseczkę znad pary.
Następnie dodajemy do czekolady cukier puder i migdały i mieszamy całość. Tak powstałą masę odstawiamy w chłodne miejsce aby wystygła na tyle, aby można było z niej utoczyć kulki.
Czekoladki obtaczamy w wiórkach czekoladowych lub startych migdałach.
Wkładamy trufle w papierowe foremki i schładzamy w lodówce.
Smacznego! :)
*trufle można przechowywać w chłodnym miejscu do 2 tygodni.
Kocham wszelkie trufelki! O, a i Amaretto nie pogardze!
OdpowiedzUsuń;)
Dziekuje za udzial w akcji!
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
O mamo! Jakie "bogate" i z pewnoscia przepyszne :)
OdpowiedzUsuń