Wiosna, wiosna :) Nawet cupcakes są teraz bardziej wiosenne - śmietankowe wypełnione dżemem morelowym i udekorowane kremem z serka mascarpone (przepis na krem tu - klik) Babeczki są bardzo delikatne, nie za słodkie i ślicznie wyglądają. :)
Przepis na śmietankowe babeczki pochodzi ze strony Moje Wypieki, jest świetny, prosty i traktowany przeze mnie jako podstawową bazę pod wszelkiego rodzaju cupcakes.
Składniki:
130 g. masła
2 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
2 łyżki mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenie
2 łyżeczki aromaty waniliowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć w mikserze na puszystą i jasną masę. Dodać cukier dalej ucierając. Wbijać kolejno jajka, miksując do połączenia się składników. Dodać suche składniki: mąkę, proszek oraz mleko i aromat waniliowy. Wszystko wymieszać szpatułką.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami.Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki. W każdej porcji najpierw nałożyć połowę ciasta, dodać łyżeczkę dżemu morelowego i przykryć je resztą ciasta.
Piec w temperaturze 190°C przez ok 20-25 min.
Po wyjęciu z piekarnika, wystudzić i udekorować kremem z serka mascarpone - przepis na krem
Do tych babeczek użyłam galaretki agrestowej, która ma lekko zielony kolor i nadaje masie kremowej delikatny posmak agrestu oraz dodałam troszkę zielonego barwnika spożywczego.
Super przepis Sandra i sliczne fotki. :)
OdpowiedzUsuńzielono mi ;)
OdpowiedzUsuńdżem morelowy pychota :)