Sezon śliwkowy rozpoczynam pysznym, prostym i szybkim kruchym ciastem ze śliwkami, bezą i kruszonką.
To delikatnie zmodyfikowana wersja prezentowanego już wcześniej ciasta z truskawkami przepis o tu - klik! Dodałam jedynie beze i zmieniłam owocową "wkładkę".
Przepis jest bardzo uniwersalny. Przygotowanie zajmuje maksymalnie godzinkę. Składniki na ciasto zawsze mamy w domu, natomiast to jakie dodamy do niego owoce, zależy jedynie od naszego nastroju i zaopatrzenia spiżarni :)
Najlepszą reklamą dla tego ciasta będzie fakt, że smakuje naprawdę, ale to naprawdę wszystkim :)
Składniki na okrągłą blaszkę o średnicy 23-25 cm.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1/2 kostka margaryny w temperaturze pokojowej
2 żółtka
1/2 cukiru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
2 białka
szczypta soli
4-5 łyżek cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
ok 500-700 g śliwek - umytych, osuszonych, wypestkowanych i przedzielonych na pół
cukier puder do posypania ciasta
Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier, margarynę, żółtka, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia) umieścić w dużej misce, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto może być sypkie przypominające okruchy.
Odłożyć garść ciasta na późnej, resztą wylepić wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blachę.
Umyte, osuszone, wypestkowane i podzielone na pół śliwki ułożyć na całej powierzchni ciasta nacięciem do góry.
Przygotować bezę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz całość dobrze zmiksować.
Ubite białka z cukrem rozłożyć na śliwkach.
Na koniec posypać/opruszyć ciasto po całej powierzchni pozostawionym wcześniej ciastem.
Piec w nagrzanym do 180°C przez ok 30-40 min. (do uzyskania pięknego ciemnozłotego koloru :)
Beza:
2 białka
szczypta soli
4-5 łyżek cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
ok 500-700 g śliwek - umytych, osuszonych, wypestkowanych i przedzielonych na pół
cukier puder do posypania ciasta
Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier, margarynę, żółtka, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia) umieścić w dużej misce, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto może być sypkie przypominające okruchy.
Odłożyć garść ciasta na późnej, resztą wylepić wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blachę.
Umyte, osuszone, wypestkowane i podzielone na pół śliwki ułożyć na całej powierzchni ciasta nacięciem do góry.
Przygotować bezę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz całość dobrze zmiksować.
Ubite białka z cukrem rozłożyć na śliwkach.
Na koniec posypać/opruszyć ciasto po całej powierzchni pozostawionym wcześniej ciastem.
Piec w nagrzanym do 180°C przez ok 30-40 min. (do uzyskania pięknego ciemnozłotego koloru :)
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)
* W zależności od słodkości owoców można je wcześniej obtoczyć w cukrze. Wg. mnie ciasto i tak jest odpowiednio słodkie, a delikatnie kwaskowate owoce świetnie się z nim komponują, ale to oczywiście kwestia smaku :)
Smacznego! :)
* W zależności od słodkości owoców można je wcześniej obtoczyć w cukrze. Wg. mnie ciasto i tak jest odpowiednio słodkie, a delikatnie kwaskowate owoce świetnie się z nim komponują, ale to oczywiście kwestia smaku :)
...no cóż...UCZEŃ PRZERÓSŁ MISTRZA...Gratulacje SKARBIE...:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNaprawdę jest idealne! Na pewno się nim zainspiruję i też coś podobnego zrobię :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) I życzę smacznego :)
UsuńNo i takie ciasta,to ja mogę jeśc codziennie i to nie po jednym kawałku ;)
OdpowiedzUsuńNie da się zjeść TYLKO jednego kawałka :)
UsuńMagiczne rączki masz Sandruś do pieczenia :)
OdpowiedzUsuńMiło to słyszeć! :*
UsuńMmm, wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńNooo to już wiem jakie ciasto będę piekła na weekend :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na wykorzystanie śliwek! w tym roku mam ich wyjątkowo dużo, więc pewnie się skuszę na to ciasto :)
OdpowiedzUsuńna kruche ciasto zawsze gotowy :) sezon śliwek właśnie się rozpoczyna więc będzie co piec :)
OdpowiedzUsuńidealne ;) uczę się dopiero gotowania i pieczenia ciast ale to jest genialne, a przepis opisany tak, że nawet taki żółtodziób jak ja sobie z nim poradzi :))
OdpowiedzUsuńJa również dopiero raczkuje (piekę od pół roku :) stąd prezentuje przepisy tylko na proste dania :)
UsuńCieszę się z tak miłych opinii ;)
Pozdrawiam :)
Pycha
OdpowiedzUsuńCiasto rzeczywiście wyszło idealne. Jako, że śliwki miałem troszkę kwaśne przesypałem je lekko cukrem. Nie miałem margaryny więc użyłem masła co wpłynęło raczej na plus. Najlepsze jest to, że można je zrobić "z marszu" gdy najdzie nagła ochota na rozpustę ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i polecam na przyszłość :)
UsuńCiasto wychodzi i smakuje wyśmienicie ,wszystkim domownikom bardzo smakowało ,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto wyszlo pyszne. Zapomnialam wysypac cukeir do ciasta i przypruszylam lekko owoce i dodoalam cukier do bezy. I nie bylo kwasne. Super przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo dobre
OdpowiedzUsuńWypróbowałam dziś Twój przepis, bo naszła mnie ochota na ciasto ze śliwkami.Wyszło wyśmienite.Bardzo dziękuję za przepis i inspirację.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę, że ciacha wyszły :) Polecam się na przyszłość :)
OdpowiedzUsuńCiacho zrobione, zwiększyłam troszkę ilość składników, ponieważ mam większa blaszkę, zajęło mi to ok 40 min właśnie włożyłam do piekarnika i z niecierpliwością czekam aż się upiecze :)
OdpowiedzUsuńBardzo bardzo, ale to bardzo pyszne.. Rewelacja. Właśnie zabieram sie za zrobienie po raz drugi. Pierwszy raz zrobilam ze trzy tygodnie temu. Dzisiaj spędziłam z 40 min by odnaleźć Pani stronę. Drodzy smakosze ucieranego ciasta ze śliwką - zróbcie, a nie pożałujecie!!
OdpowiedzUsuńUff jak to dobrze, że w końcu się znalazłam! :) Bardzo się cieszę, że mam tak wytrwałych czytelników!
UsuńPozdrawiam :)
hej dziewczyny! dzisiaj upieklam ciasto wyszlo rewelcyjne ! ja robilam z podwojnej porcji wszystko wyszlo ok ;) polecam palce lizac!
OdpowiedzUsuńCzy ciasto przed nałożeniem śliwek trzeba piec w piekarniku przez kilka minut, żeby nie było surowe, czy nie jest to konieczne?Jakiej wielkości blachę można użyć? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNiki
Ciasta nie podpiekamy wcześniej :)
UsuńCo do wielkości blachy - ja używam okrągłej blaszki o średnicy 23-25 cm czyli przy formie kwadratowej bok powinien mieć ok 22 cm. Piekłam też w dużej blasze z podwójnej ilości składników z równie dobrym efektem.
Na pewno będzie pysznie :)
Pozdrawiam
Ja jednak polecam lekko podpiec spód najpierw, jeśli śliwki są soczyste, to warto również podpieczony, gorący jeszcze spód posmarować bialkiem i dopiero wtedy kłaśc owoce. Ale generalnie przepis na plus
OdpowiedzUsuńNigdy tak nie robiłam, a ciasto zawsze wychodziło pyszne (nie tylko mnie zresztą :) Może to jednak kwestia Twojego piekarnika? Tak czy inaczej dziękuje za radę i pewnie kiedyś ją wykorzystam :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
przepis na 6, zrobiłam ze śliwkami wyszło pyszne, zrobiłam z jabłkami wyszło jeszcze lepsze, takie ciasta są najlepsze, proste, tanie i smaczne, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto doskonale.wczesniej tylko gotowe ciasta w proszku kupowalam bo balam sie ze nie wyjdzie.kiedy sprobowalam zrobic z Twojego przepisu wszyscly byli zachwyceni.Mozna zamiast sliwek dac jablka,truskawki lub rabarbar.tez wychodzi pyszne.Dziekuje za przepis i pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńCiasto mmmmniam .Przepyszne.Wyszlo idealnie .Smakuje cudownie!
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo dobry, ciasto udane chociaż ja dodaje mniej cukru Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam! moje ciacho w piekarniku, wygląda smakowicie :P Jeszcze kilka minut, nie mogę się doczekać. Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam! Własnie upiekłam ciacho, pychota! Nigdy nie przepadałam za śliwkami, od teraz zmieniam zdanie :))) Dziękuje za przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKolejne "twoje" ciacho pychotka, ja jedynie zmieniłam cukier biały na trzcinowy, bardzo wartościowy blog!
OdpowiedzUsuńWszystko wspaniałe,ale trzeba oprószyć....
OdpowiedzUsuńDziekuje prosty smaczny do róznych owoców.
OdpowiedzUsuńMargaryna? Dzisiaj? Kiedy jest coraz większa świadomość jej szkodliwości? I jeszcze biały cukier :/ Ech :(
OdpowiedzUsuń