Jakiś czas mnie nie było. W tym roku sierpień i wrzesień do dla mnie zarówno czas pełen pracy jak i spodziewanych i niespodziewanych wyjazdów. Miałam przyjemność być na koncercie Florence and the Machine na Coke Live Music Festival i muszę powiedzieć, że występ był magiczny, niesamowity, piękny, profesjonalny etc. etc. - po prostu brak mi słów :) Długi weekend spędziłam natomiast na spływie kajakowym - świetny sposób na aktywne spędzenie z przyjaciółmi wolnego czasu w pięknych okolicznościach przyrody. Za tydzień wyjeżdżam na urlop: najpierw do domku potem na wyjazd niespodziankę zaplanowany przez mojego mężczyznę. W międzyczasie biorę udział w fajnym projekcie, o którym poinformuje, jak tylko będę mogła. Dodatkowo teraz muszę ostro wziąć się do nauki, bo na koniec września czeka mnie egzamin na upragnioną aplikację. Trzymajcie kciuki, a może się uda. :)
Podsumowując marzę o tym żeby doba miała 48 godzin...
Gdy więc czasu brak, przydają się przepisy na szybkie, proste i smaczne wypieki. Dokładnie taki przepis znalazłam w książce Elizy Mórawskiej "White Plate" - Kruchy placek z marcepanem i morelami. Polecam gorąco ww. książkę. Co prawda nabyłam ją niedawno i zdążyłam upiec dopiero to jedno ciacho, ale już same zdjęcia reszty proponowanych przez autorkę wypieków, powodują u mnie niepohamowany ślinotok :)
Dzisiejsza propozycja, czyli kruche ciasto z morelami, marcepanem i kruszonką to świetny sposób na szybkie, niewymagające zbyt wiele skupienia i pracy ciacho, które świetnie nadaje się zarówno na sobotni podwieczorek, jak i coś słodkiego "na wynos" do pracy.
Ciasto jest niewysokie, delikatne, dodatkowej słodkości nadaje mu marcepan, a całości dopełniają pyszne polskie morele.
Jeżeli tak jak ja je uwielbiacie, zapraszam do kuchni na jakąś godzinkę, a będziecie mogli cieszyć się pięknym zapachem domowego morelowego ciasta. :)
240 g mąki pszennej
120 g masła
120 g cukru
2 żółtka
Dodatkowo:
100 g marcepanu startego na tarce o dużych oczkach (ja akurat miałam w polewie czekoladowej, ale może być bez)
ok 600-800 moreli umytych, wypestkowanych i podzielonych na pół
Przygotowanie.
Z mąki, masła, cukru i żółtek zagnieść ciasto. Będzie przypominało okruchy. Odłożyć na bok 3 łyżki ciasta. Resztą wypelić wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 30 cm. Posypać ciasto startym marcepanem. Następnie ułożyć na nim połówki moreli (nacięciem do góry). Na koniec opruszyć morele odłożoną wcześniej częścią ciasta.
Piec przez ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Po upieczeniu pozostawić placek w formie jeszcze przez 15 min, a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
...CZEKAMY Z NIECIERPLIWOŚCIĄ...na TE WSZYSTKIE SMACZNE CUDEŃKA...:)
OdpowiedzUsuńPowodzenia na egzaminie!Domyślam się co przezywasz, ponieważ moja siostra również zdaje we wrześniu na aplikację.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Agata
dzięki za przepis i super instrukcję obsługi - będę musiał wypróbować i oczywiście z kruszonką :)
OdpowiedzUsuń