To maje pierwsze spotkanie z dynią! Uwierzycie? :) Ja sama, po spróbowaniu tej zupy, w to nie wierzę... Jak mogłam przeżyć 25 lat bez kremu z dyni? :D Jest genialny! Wyrazisty i słodki. Tak zachwycający, że aż trudno to opisać. :)
Pyszna dynia hokkaido, pomarańcza, rozgrzewający imbir i prażone migdały sprawiają, że jest to idealna jesienna zupa.
A jaki ma piękny kolor! :)
Jestem pewna, że zupa dyniowa na stałe zagości w moim menu.
Jestem pewna, że zupa dyniowa na stałe zagości w moim menu.
500 g dyni hokkaido (oczywiście można użyć innej, ale hokkaido jest podobno najsmaczniejsza)
1/3 szklanki soku pomarańczowego (ja użyłam gotowego)
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka świeżo startego imbiru
sól
pieprz
bulion warzywny
płatki migdałów
Dynię myjemy, usuwamy z niej pestki i kroimy kostkę. Jeżeli używacie dyni innej niż hokkaido, będzie trzeba ją przed pokrojeniem w kostkę jeszcze obrać.
W garnuszku roztapiamy masło z oliwą, wrzucamy imbir i podsmażamy przez chwilkę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Smażymy przez ok. 3 minuty.
Następnie dodajemy sok pomarańczowy i tyle bulionu żeby przykryć dynię.
Gotujemy przez ok. pół godziny aż dynia zmięknie.
Po tym czasie zdejmujemy zupę z ognia i za pomocą blendera miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, można dodać do niej jeszcze trochę soku pomarańczowego. :)
Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów albo prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Cudowny kolor! Pyszna :)
OdpowiedzUsuńpierwszy raz zrbiłam krem z dyni nie wierzyłam że to tak pyszne.
OdpowiedzUsuńNiestety zupa wyszla niejadalna a trzymalam sie scisle przepisu
OdpowiedzUsuńWięc widocznie najzwyczajniej w świecie nie smakuje Ci dynia... i to nie wina przepisu na pewno :)
UsuńWygląda przepysznie.Uwielbiam zupę krem z dyni, jest moja najlepsza zupa ze wszystkich zup, można także powiedzieć ze wszystkich dań ! Często gości na moim stole jak tylko nadarzy się okazja.
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię tą zupę wg twojego przepisy, ciekawe co wyjdzie :-)
OdpowiedzUsuń