Wspominałam już, że uwielbiam pierogi z pieca? :) Uwielbiam! To świetna alternatywa dla zwykłych pierogów i przepyszna chyba z każdym farszem. Wystarczy opanować "produkcję" podstawowego ciasta i można do woli kombinować z wnętrzem pieroga.
Dzisiaj proponuje wigilijną wersję pierogów z pieca - z kapustą i grzybami :) Takie chrupiące wigilijne pierogi świetnie pasują do barszczu i myślę, że doskonale sprawdzą się w zastępstwie uszek, czy standardowych pierogów.
Pychotka! :)Do farszu użyłam borowików, bo są chyba najbardziej aromatyczne ze wszystkich grzybów, ale oczywiście możecie użyć innych. Jeżeli używacie grzybów suszonych trzeba je wcześniej opłukać i zalać na minimum 6 godzin zimną wodą - najlepiej jednak zostawić je w wodzie na całą noc.
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 jajko
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
1/2 - 1 lyżeczki soli
Po tym czasie do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajo, zaczyn i roztopione masło.
Wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze troszkę mąki.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Składniki na farsz:
- szklanka suszonych lub
mrożonych grzybów (najlepiej borowików)- szklanka kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- olej rzepakowy do smażenia (wolę olej rzepakowy od oliwy. Olej rzepakowy rafinowany jest stabilny i idealny do smażenia, a ponadto olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego wolę smażyć na nim niż oliwie z oliwek).
- sól
- pieprz
dodatkowo
1 roztrzepane jajko
mak do posypania
Grzyby opłukujemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc (a przynajmniej na ok 6 godzin).
Po tym czasie w garnuszku zagotować grzyby. Następnie dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i kiszoną kapustę i gotować aż grzyby i kapustą zrobią się miękkie. Na koniec doprawić solą, pieprzem, ewentualnie przyprawą do potraw. Całość dokładnie odcedzić.
Farsz siekamy nożem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach - ja wolę tę pierwszą wersję.
Cebulkę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy cebulkę. Dodajemy ją do farszu, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Smarujemy wierzch pieroga roztrzepanym jajkiem i posypujemy suszonym makiem.
Pieczemy w nagranym do 200°C piekarniku przez ok 20 minut, aż pierożki się ślicznie zrumienią.
Podawać na gorącym barszczem.
Pierogi z pieca są przepyszne. W takiej wersji jeszcze nie jadłyśmy, ale jesteśmy pewne, że na kilku zjedzonych sztukach by się nie skończyło:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentują. Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńIle wychodzi pierogów według tego przepisu ?
OdpowiedzUsuń