W związku z kolejną edycją konkursu "blogerzy kochają olej rzepakowy" szukałam inspiracji na wykorzystanie w wypiekach właśnie oleju rzepakowego. Jak się okazało jest on składnikiem mojego ukochanego metrowca :) (na który przepis podam wam w najbliższym czasie :) Wykorzystałam więc przepis mamy na ciasto, dodałam galaretkę, pyszne polskie truskawki i delikatny krem z białej czekolady i mascarpone, a to wszystko zamknęłam w ciekawej formie a la rolada. W efekcie powstało bardzo delikatne, puszyste letnie ciasto - idealne do popołudniowej kawy popijanej w promieniach czerwcowego słoneczka. :)
Jeszcze parę słów o oleju rzepakowym. Nie bójmy się dodawać go do wypieków. Panuje opinia, że jego smak jest bardzo wyczuwalny w smaku ciasta. Ten mit trzeba obalić. Ja negatywnych smakowych odczuć nie miałam nigdy, chociaż warto dodać zastrzeżenie, że używam dobrego jakościowo oleju rzepakowego. Ciasto jest wilgotne i delikatne (zresztą widać to na fotografiach).