Jeszcze parę słów na temat składnika, jakim jest olej rzepakowy. Nie bójcie się dodawać go do wypieków. W takiej ilości nie jest wyczuwalny w smaku babeczek, a nadaje ciastu genialną konsystencje i wilgotność. Zresztą nie tylko ma dobry wpływ na konsystencje ciasta.
Składniki na ok 12-16 babeczek w zależności od wielkości
- 1 szklanka mleka
- 1 laska wanilii
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
+ truskawki w ilości takiej, ile wyjdzie Wam babeczek, wymyte i bez szypułek
Składniki na kruszonkę
- 35 g mąki
- 20 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie
Mleko umieszczamy w małym garnuszku. Do mleka dodajemy nasionka z 1 laski wanilii oraz samą laskę i gotujemy na małym ogniu, aż mleko będzie gorące (ale nie doprowadzamy do wrzenia, wystarczy, ze na brzegach zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza). Zdejmujemy garnuszek z ognia, wyjmujemy laskę wanilii (jest już niepotrzebna więc możemy ją wyrzucić) i odstawiamy mleko do wystygnięcia.
W jednym naczyniu mieszamy składniki mokre: mleko, jajka i olej. W drugim naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i sodę. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy całość (najlepiej trzepaczką) tylko do połączenia się składników. Ciasto gotowe :)
Przygotowujemy kruszonkę. Składniki na kruszonkę: mąkę, masło i cukry połączyć gniecąc i rozcierając składniki między palcami, aż się połączą tworząc sypką kruszonkę.
Foremki do babeczek wykładamy papilotkami (sylikonowych nie trzeba) i napełniamy ciastem mniej więcej do 2/3 wysokości. W środek wbijamy truskawkę (tak aby wystawała nad ciasto). Posypujemy każdą muffinkę porcją kruszonki.
Przygotowujemy kruszonkę. Składniki na kruszonkę: mąkę, masło i cukry połączyć gniecąc i rozcierając składniki między palcami, aż się połączą tworząc sypką kruszonkę.
Foremki do babeczek wykładamy papilotkami (sylikonowych nie trzeba) i napełniamy ciastem mniej więcej do 2/3 wysokości. W środek wbijamy truskawkę (tak aby wystawała nad ciasto). Posypujemy każdą muffinkę porcją kruszonki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok 20-25 min do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia
Smacznego! :)
Smacznego! :)
Te porywam na jutro do szkoły! :>
OdpowiedzUsuńojej! nie mogę się powstrzymać, żeby ich zaraz nie zrobić! juz czuję jak pachną i jak świetnie smakują :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, pyszne i śliczne z tą kruszonką, tylko osobiście za bardzo czułam w smaku proszek do pieczenia/sodę. Poeksperymentuję, może równie ładnie wyrosną na samym proszku?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Iga