Zapraszam Was dzisiaj kochani do mojego trusawkowego raju! :) W tym cudownym miejscu na deser (i nie tylko) podaje się idealne waniliowe cupcakes z całą truskawką i idealnym mocno owocowym truskawkowym kremem. Połączyłam dwa niezawodne przepisy: na najlepsze waniliowe cucpakes i na najlepszy owocowy krem. Efekt jest genialny! :)
Bardzo, ale to bardzo polecam!
Krem truskawkowy z dzisiejszego przepisu to najlepszy owocowy krem na świecie (serio, serio) i nadaje się nie tylko do babeczek. Ja planuje zrobić z jego udziałem pyszny truskawkowy tort na urodziny mojego narzeczonego :) i masę innych rzeczy. Ma idealny kolor, konsystencję i smak, a przy tym jest super plastyczny. Ponadto możecie do jego przygotowania użyć różnych owoców takich jak maliny jak tu - kilk! przepis na malinowe cupcakes lub jagody jak tu - klik! przepis na cupcakes jagodowe Przygotowuje się go na bazie owocowej frużeliny, którą trzeba przygotować odpowiednie wcześniej, żeby stężała. Warto więc mieć słoiczek takiej frużeliny w domu schowany na awaryjną (babeczkową) sytuację :)
Jeszcze parę słów na temat tytułowego składnika, jakim jest olej rzepakowy. Nie bójcie się dodawać go do wypieków. W takiej ilości nie jest wyczuwalny w smaku babeczek, a nadaje ciastu genialną konsystencje i wilgotność. Zresztą nie tylko ma dobry wpływ na konsystencje ciasta.
Fruzelinę do kremu trzeba przygotować minimum 4-5 godzin wcześniej, dlatego przepis na nią podaję na początku.
Składniki na frużelinę truskawkową:
- 250 g truskawek
- 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie, ale pasuje świetnie)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie, ale pasuje świetnie)
Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Umieszczamy w blenderze i blendujemy na idealnie gładki mus. Tak przygotowany mus truskawkowy razem z cukrem umieszczamy w małym garnuszki i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Dodajemy cytrynę, esencję waniliową, wodę z mąką i mieszamy. Podgrzewamy aż się zagotuje, zdejmujemy z palnika.
Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i mieszamy w kubeczki z odrobiną masy truskawkowej. Dopiero teraz wlewamy do garnuszka z resztą truskawek, mieszając dokładnie, tak aby nie wytworzyły się grudki.
Fruzelinę schłodzić, by zgęstniała. Włożyć do lodówki na min 4-5 godzin, a najlepiej nawet na całą noc.
Mając gotową frużelinę przygotowujemy babeczki i krem truskawkowy :)Składniki na ok 12-16 babeczek w zależności od wielkości
- 1 szklanka mleka
- 1 laska wanilii
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
+ truskawki w ilości takiej, ile wyjdzie Wam babeczek, wymyte i bez szypułek
Składniki na krem truskawkowy:
- ok. szklanki frużeliny truskawkowej
- 250 g serka mascarpone.
- 250 g serka mascarpone.
Przygotowanie
Mleko umieszczamy w małym garnuszku. Do mleka dodajemy nasionka z 1 laski wanilii oraz samą laskę i gotujemy na małym ogniu, aż mleko będzie gorące (ale nie doprowadzamy do wrzenia, wystarczy, ze na brzegach zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza). Zdejmujemy garnuszek z ognia, wyjmujemy laskę wanilii (jest już niepotrzebna więc możemy ją wyrzucić) i odstawiamy mleko do wystygnięcia.
W jednym naczyniu mieszamy składniki mokre: mleko, jajka i olej. W drugim naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i sodę. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy całość (najlepiej trzepaczką) tylko do połączenia się składników. Ciasto gotowe :)
Foremki do babeczek wykładamy papilotkami (sylikonowych nie trzeba) i napełniamy ciastem mniej więcej do 2/3 wysokości. W środek wbijamy truskawkę (tak aby wystawała nad ciasto).
Foremki do babeczek wykładamy papilotkami (sylikonowych nie trzeba) i napełniamy ciastem mniej więcej do 2/3 wysokości. W środek wbijamy truskawkę (tak aby wystawała nad ciasto).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok 20-25 min do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia
Następnie przygotowujemy truskawkowy krem do cupcakes. Mascarpone i fruzelinę miksujemy na niskich obrotach do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Następnie przygotowujemy truskawkowy krem do cupcakes. Mascarpone i fruzelinę miksujemy na niskich obrotach do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Gotowe! :)
Wystudzone babeczki dekorujemy kremem truskawkowym za pomocą rękawa cukierniczego (na zdjęciach niezawodna 1M Wiltona:). Voila! :)
Smacznego!
Wystudzone babeczki dekorujemy kremem truskawkowym za pomocą rękawa cukierniczego (na zdjęciach niezawodna 1M Wiltona:). Voila! :)
Smacznego!
Gdzie można kupić te cudowne papilotki ?? Co post to ładniejsze :))
OdpowiedzUsuńEwelina