sobota, 20 grudnia 2014

Nutellowe serniczki z kremem z bitą śmietaną i czereśniami



Nie wiem co można napisać o dzisiejszym wypieku? Że jest pyszny? Słodki? Czekoladowy? Śliczny? Prosty w przygotowaniu? To wszystko z całą pewnością, ale najważniejsze w nim jest to, że jest bardzo, ale to baaaardzo nutellowy! :) A kto nie kocha nutelli? :)

Nutellowe miniserniczki z bitą śmietaną i czereśniami, to bardzo prosty w przygotowaniu, ale jednocześnie smaczny i efektowny deser, który warto przygotować nie tylko na święta. Pokochają go i dorośli i dzieci. Pyszny ciasteczkowo-orzechowy spód, kremowa nutellowa masa serowa, puszystay krem z bitą śmietaną i niezwykle fotogeniczna czereśnia u szczytu - jak dla mnie sernik idealny! Do tego rozmiar porcji - tak na raz, co jest rozwiązaniem, które nie tylko świetnie się sprawdza podczas wszelakich imprez, ale też jest bardzo ustawne w lodówce (jeśli na święta dużo pieczecie, wiecie jaki jest problem z poupychaniem wszystkiego w lodówce...). Czereśnie oczywiście możecie zastąpić innymi owocami - jagodami, borówkami, malinami, truskawkami, czy wiśniami. W każdej kombinacji efekt będzie genialny.

Bardzo polecam! :)


Jak widać na zdjęciach, serniczki przygotowałam w różnych foremkach: troszkę w sylikonowych foremkach do babeczek, troszkę w papilotkach, troszkę w ceramicznych kokilkach różnych wielkości. W każdej wersji serniczki wychodzą. Najłatwiej wyjąć je z foremek sylikonowych, bo są plastyczne lub z papierków, a najładniej wyglądają te z równych ceramicznych kokilek (tu aby je wyjąć, trzeba bezwzględnie poczekać, aż serniczki całkowicie wystygną, "przejechać nożem" po brzegach formy i obrócić ją do góry dnem, tak aby ciastko wylądowało nam na dłoni).

Z podanej ilości wychodzi ok. 10 serniczków, ale oczywiście ich ilość będzie zależna od foremek jakich użyjecie.

Składniki na ciasteczkowy spód 
- 100 g. ciasteczek z czekoladą typu Digestie, Krakusek
- 20 g drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżka nutelli
Składniki na masę serową
- 500 g twarogu do sernika lub 3 krotnie zmielonego
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 białko
- 6 łyżek nutelli
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Składniki na krem śmietanowy
- 150 ml śmietany kremówki 30-36%
- 250 g serka mascarpone
- ok. 3 łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie śmietanfixu (opcjonalnie)
Do przybrania
- owoce np. czereśnie, wiśnie, truskawki, maliny, jagody, borówki
- pokruszone orzechy laskowe

Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy ciasteczkowy spód. Ciasteczka i orzechy kruszymy w blenderze, Dodajemy roztopione masło i 1 łyżkę nutelli i dokładnie mieszamy całość (ja to robię w blenderze). Tak powstałą masą wykładamy dno foremek do muffinek (najlepiej użyć sylikonowych) lub małych form do pieczenia (w przypadku użycia foremek innych niż sylikonowe warto wyłożyć foremki papierem do pieczenia, co ułatwi wyciąganie serniczków z foremek.
Następnie przygotowujemy masę serową. Twaróg miksujemy z cukrem, mąką, białkiem, esencją waniliową i kakao. Na koniec dodajemy 6 łyżek kremu czekoladowego i jeszcze raz miksujemy. Masę wykładamy na ciasteczka, wypełniając foremki tak do 4/5 wysokości. 
Serniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 min. 
Serniczki wyciągamy z foremek dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Na koniec przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietanfixem na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy cukier puder (ilość zależy od preferencji) i jeszcze raz króciutko miksujemy.
Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy kremem serniczki, na każdym układamy czereśnie. Krem można również posypać kawałkami orzechów laskowych.

Smacznego! :)










12 komentarzy:

  1. Kompletna masakra, jadłabym tonami! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym teraz takie *.* piękne są!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne :) Bardzo lubię takie mini formy, wyglądają zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wyglądają! Zabieram ze sobą przepis i już za niego dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już wypróbowałam! Genialny smak! Dzięki:)

      Usuń
    2. Magia nutelli :) :) Polecam się i Szczęśliwego Nowego Roku! :*

      Usuń
  5. Tak się zastanawiam czy można go zrobić w tradycyjnej formie a później w kostkę pokroić? 20 babeczek to u mnie w domu takie minimum;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam czy krem nadaje się do babeczek ?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. I ile może leżeć dni ?:)

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*