Składniki na ciasto:
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1,5 szklanki zmielonych orzechów
1 kostka margaryny
1 jajko (ja za pierwszym razem przez pomyłkę dałam 2 i wyszło dobrze:)
1 łyżka śmietany
W misce wymieszaj mikserem margarynę, zmielone orzechy, mąkę, cukier, jajko (jajka? :P ) i śmietanę. Następnie ciasto szybko zagnieć na posypanym mąką blacie. Zawiń w folię i odłóż na ok. 30 minut do lodówki.Schłodzonym ciastem wylep dużą prostokątną formę. Ja podzieliłam je na 2 części i rozłożyłam na 2 kwadratowych małych blaszkach. Ciasto nakłuj w paru miejscach widelcem.
Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 20 minut.
Składniki na pomadę:
150 g. margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mleka w proszku
2 łyżki wody
migdały do dekoracji
Aby przygotować pomadę należy rozpuścić w rondelku margarynę, następnie dodać do niej cukier, wodę i mleko w proszku. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a pomada będzie gęsta i gładka.
Na upieczone ciasto wyłóż jeszcze ciepłą pomadę i równomiernie rozprowadź ją po całej powierzchni ciasta.
Następnie udekoruj pięknie świątecznego mazurka i jak ja zjedz go jeszcze przed świętami :)
Smacznego :)
wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńjuż sięnie możemy doczekać pozdrawiamy serdecznie
OdpowiedzUsuńTa masa z mleka w proszku musi być strasznie dobra :D
OdpowiedzUsuńJest jest :) Troszkę jak milky way :)
UsuńDziękuję za odwiedziny, komentarz i zapraszam ponownie :)
jakie wymiary blachy i ilu procentowa śmietana do ciasta?
OdpowiedzUsuńWg. oryginalnego przepisu 23 cm. x 28 cm., natomiast ja z powyższych proporcji robię dwie blaszki 18 cm x 18 cm - mazurek na zdjęciach ma właśnie takie wymiary. Śmietanę dodaję 12 %.
UsuńPozdrawiam :)
mniam,mniam...pychotka...:)
OdpowiedzUsuńzabieram się do pieczenia...mam nadzieję ,że WYJDZIE I BĘDZIE TAKI PIĘKNY JAK TWÓJ...:)
OdpowiedzUsuńciasto wyszło mi bardzo klejące, musiałam dodać mąki - mam nadzieję ,że wyjdzie. Rozumiem, że już z wierzchem - pomadą nie pieczemy?
OdpowiedzUsuńFaktycznie wychodzi bardzo klejące, ale ja nigdy nie dodawałam mąki. Jest więcej zabawy z rozłożeniem go na blaszce, ale wychodzi sprężyste i smaczne. Daj znać jakie było z większą ilością mąki :)
UsuńPomadą smaurujemy już upieczone ciasto i pod żadnym pozorem już nie zapiekamy! :P
Dziękuję za odpowiedź. Dam znać jak wyszło. Klejące było strasznie, nie mogłam odkleić z rąk a co dopiero uformować jakąś kulę ciasta. Musiałam dobre kilka razy zamoczyć ręce w mące i poprószyć i dosypać... myślę że chyba jeszcze dodatkowe pół szklanki . Czy 1,5 szklanki orzechów mierzyłaś przed zmieleniem czy po , bo może orzechów za dużo dałam były bardzo wilgotne po zmieleniu. Wesołych Świąt!
UsuńA widzisz... Może wyraziłam się nie dość precyzyjnie, ale chodziło mi o 1,5 szklanki orzechów już po zmieleniu.
UsuńDziękuję :) Wesołych, a przede wszystkim smacznych świąt! :*
Bardzo dziekuje za przepis. Pierwszy raz pieklam mazurki na Swieta Wielkonocne (w sumie upieklam ich trzy) i ten jednoglosnie najbardziej wszystkim smakowal (na 17 osob) :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Właśnie szukam inspiracji na Wielkanocny stół :)
OdpowiedzUsuńI znalazłam.
Jeśli mazurek smakuje, tak jak wygląda... :D
Zastanawiałam się, czy zmienić mąkę na krupczatkę, aby wyszło kruchutkie?
Pozdrawiam,
Ruda