Uwielbiam cukinie w każdej postaci: smażoną, grillowaną, w placuszkach i oczywiście tą faszerowaną. Szukając przepisu na farsz do cukinii, przeglądałam masę różnych kombinacji w książkach i internecie. Ta którą wybrałam jest kompromisem pomiędzy tymi wszystkimi przepisami - często pojawiający się groszek myślę, że faktycznie pasuje do cukinii, ale tu jest niepotrzebny, mięso wołowe wolę zastąpić zdrowszym z indyka, drogi parmezan ze spokojem zastępuję ser gouda, od suszonych pomidorów wolę te świeże. Jedzenie powinno być stosunkowo proste - po pierwsze łatwiej je przygotować, po drugie - jest taniej :)
Przygotowanie zajmuje niecałą godzinkę, a efekt według mnie jest wyśmienity.
Jest jeszcze jeden genialny przepis na farsz do cukinii z kaszą gryczaną - przepis tutaj klik!
Składniki:
2 cukinie
30 dag. mięsa mielonego (ja preferuje to z indyka)
ok. 8 pomidorków koktajlowych (może być 1 duży "standardowy" pomidor :) )
20 dar. pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki
kawałek żółtego sera
pieprz, sól, przyprawa do potraw
olej rafinowany do smażenia
Od umytej cukinii odciąć końcówki i przekroić ją na wzdłuż na pół. Dużą łyżką wydrążyć miękki środek cukinii, tak aby powstały rynienki. Wydrążony miąższ odłożyć - przyda się do farszu.
Cukinie delikatnie posolić i jeżeli używacie - natrzeć delikatnie przyprawą do potraw bądź mixem przypraw. Dzięki temu nie będzie tak "jałowa".
Cebulkę posiekać i zrumienić na patelni, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i przesmażyć je razem przez parę minutę. Odłożyć cebulę z pieczarkami na chwilkę.
Następnie podsmażyć mięso mielone. Jeśli przełożymy cebulę z pieczarkami do naczynia, spokojnie można użyć tej samej patelni. Mięso delikatnie solimy, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Kiedy mięsko będzie już ładnie zrumienione dodajemy pokrojone w ósemki małe pomidorki i wydrążony wcześniej miąższ z cukinii (ja daję połowę), cebulkę i pieczarki. Kiedy już się to wszystko ładnie poddusi, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy całość i doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem obficie napełniamy rynienki z cukinii.
Cukinie układamy w delikatnie posmarowanym po dnie masłem naczyniu i zapiekamy w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 30 minut. 5 minut przed końcem czasu pieczenia warto posypać cukinie startym żółtym serem.
Przed podaniem posypać natką pietruszki. Pyyyycha :)
Najlepiej smakuje na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika!
jadłabym :D
OdpowiedzUsuńwyglada przepysznie na pewno bym spróbowała ;P
OdpowiedzUsuń...JA TEŻ BYM JADŁA...!!!ale nie ma mi kto zrobić...:(
OdpowiedzUsuńno niestety trzeba ruszyc tylek ;-)
UsuńWięc jadłam to na przyjęciu urodzinowym koleżanki i mogę tylko powiedzieć : mmmmnnnniiiiiaaammmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!POLECAM ...!!!!!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne jadłam u przyjaciółki i jak tylko skończy mi się remont to będzie 1 rzecz jaka zrobię w moim nowym piekarniku ;-)
OdpowiedzUsuńPowiem tak nieraz robiłam ale do farszu dodawałm także ryż Pychotka Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjadłam miesiac temu pyyyyyyyyyyyyyyyyyychota :) i teraz ide to zrobic, bo glodna jestem, a nie mam pomysłu na obiad. polecam ;)
OdpowiedzUsuńZnalazłam kiedyś ten przepis, nie zapisałam, błąd. Ileż czasu teraz straciłam zanim znów cię znalazłam! :-) Ale jest, chwytam moją cukinię i pędzę do kuchni.
OdpowiedzUsuńZ wielu przepisów na tę potrawę najbardziej zachęcił mnie właśnie ten :) Zapowiada się świetny obiadek. Blog dodaję do ulubionych!
OdpowiedzUsuńTutaj do mięska dodaję siekany imbir i ostrą papryczkę :) Superaste wychodzi :)
OdpowiedzUsuńBartosz B :)
Zrobiłam dziś, na randkę z mężem, wyśmienite!
OdpowiedzUsuńZjadłbym razem z Tobą...
OdpowiedzUsuńile jedna połówka cukini ma kalorii?
OdpowiedzUsuń