Ze wszystkich cupcaków jakie do tej pory jadłam, te są najlepsze! Przepyszne - babeczki są intensywnie "snickersowe", masło orzechowe nadaje im słodki charakterystyczn smak, zatopione w cieście kawałki batoników genialnie się roztapiają, delikatna bita śmietana, karmelowa polewa... <3 A jak pachną!
Z czystym sercem i rekomendacją nie tylko moją, ale i mojego mężczyzny gorąco i pysznie polecamy!
Składniki na ciasto:
250 g. mąki pszennej
5 łyżek cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek masła orzechowego
60 g. roztopionego masła
175 ml. mleka
1 jajko
szczypta soli
3 batoniki typu snickers
W osobnym naczyniu do mleka wlej roztopione masło i roztrzepane jajko. Wymieszaj. Następnie połącz ze sobą zawartości obu naczyń. Batoniki pokrój w drobne kwadraciki i dodaj do ciasta.
Formę/foremki do babeczek wyłóż papilotkami i wypełnij ciastem mniej więcej do 2/3 wysokości.
Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 20-25 minut.
Składniki na wierzch:
250 ml. śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 batoniki typu snickers
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Nie ubijać zbyt długo, żeby nie przebić śmietany.
Za pomocą rękawa cukierniczego udekorować babeczki bitą śmietaną. Posypać pokrojonymi batonikami. Oblać polewą karmelową.
Szybciutko zjeść, zanim rodzina pochłonie wszystkie! ;)
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa! :):):)
Usuńtakich jeszcze nie jadłam...wygladają PRZEPYSZNIE...:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie i mega słodko :)
OdpowiedzUsuńBomba kaloryczna warta grzechu :) Pychota!
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
cudoo ;p mniam
OdpowiedzUsuńa co to za pychotki? mniam;)
OdpowiedzUsuńoj przez przypadek usunelam komentarz pierwszy :( Ale zrobiłam babeczki!@!! mialam tylko 3 snickersy wiec dodalam milkyway a :D Jeeeej JAKIE PYCHA :D:* DZIEKUJE CI :):):)
OdpowiedzUsuńi jak tu przejść obojętnie wobec takiego cuda ? ;)
OdpowiedzUsuńwarto zgrzeszyć! :)
OdpowiedzUsuńPrzecudne.
OdpowiedzUsuńpiękne ;)
OdpowiedzUsuńmmm wyglądają pięknie :3 ile mniej więcej babeczek wychodzi z tego przepisu ?
OdpowiedzUsuńdziękuję :) ok. 16, ale to też zależy od wielkości foremek. W każdym razie za mało :D
Usuńhaha no tak :D w takim razie zabieram się jutro do roboty :3
UsuńSmakowite:)
OdpowiedzUsuńMam takie pytanko: jaka powinna być konsystencja ciasta tuż przed przełożeniem go do foremek?:)
OdpowiedzUsuńZ podanych proporcji ciasto powinno być dość gęste, ale nie jakoś szczególnie bardzo zbite - wydaje mi się że nie odbiega konsystencją od innych babeczek które robiłam.
Usuń