środa, 8 maja 2013

Tarta jabłkowa/jabłecznik all inclusive, czyli tarta na kruchym spodzie z marcepanem i prażonymi jabłkami


Mam w domu mężczyznę, który uwielbia wszelkiej maści jabłkowe słodkości. Mimo iż ciężko jest zaspokoić jego wymagający gust jabłkowego konesera, ta tarta poradziła sobie znakomicie. Zjedzona została zaskakująco szybko i chyba niedługo upiekę ją znowu, bo złożono kolejne zamówienie. :)
 Przepis na tę tartę powstał z połączenia różnych znalezionych w sieci i muszę przyznać, że efekt końcowy jest świetny. Ciasto jest przepyszne, prościutkie w wykonaniu i zupełnie nie czasochłonne, czyli to co lubimy najbardziej - szybko, łatwo, przyjemnie, a co najważniejsze - smacznie! :)


Składniki na kruchy spód:
130 g. masła
35 ml. mleka
175 g. mąki pszennej
1 żółtko
1/2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
Dużą formę na tartę (albo jak ja tradycyjnie 4 małe) wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Zostawić garstkę ciasta do dekoracji. Wylepić formę schłodzoną resztą ciasta i ponakłuwać widelcem.  Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą/grochem/ryżem. Piec z obciążeniem w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 15 min. Następnie usunąć obciążenie i papier i piec jeszcze przez ok. 10 min. do zrumienienia spodu.


Składniki na "nadzienie" :)
400 g. prażonych jabłek ze słoiczka
1/2 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki cukru pudru
lub ok 100 g. masy marcepanowej
1 łyżeczka cynamonu

Jeżeli macie w domu masę marcepanową wystarczy wylepić nią podpieczony spód tarty, jeśli nie trzeba zrobić ją samemu. Mielone migdały należy zagnieść z cukrem pudrem i odrobiną wody i tak powstałą masą marcepanową wyłożyć spód tarty. Następnie pokryć ją prażonymi jabłkami. Z reszty ciasta formujemy paski, którymi ozdabiamy tartę. Posypujemy cynamonem. 

Zapiekamy w piekarniku (200°C) jeszcze przez 5-10 min. i gotowe! :)




Smacznego! :)





8 komentarzy:

  1. Jeeeej jest przepiękna :D Wygląda na tak pyszną, do zjedzenia na raz !

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tarty ! super wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. ...JEZU...ZWARIUJĘ JAK PYSZNIE WYGLĄDA...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nooooo robisz to specjalnie xd ;p narobisz ochotki i pójdziesz ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny blog!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dzis 1szy raz tu weszlam iiiiiii zrobilam od razu babeczki potworki :D:D Wyszly extra, od dzis się WIELBIE :)BUZKA,
    EWA

    OdpowiedzUsuń
  6. Boze mialo byc ze Cie wielbie :P:P:P a nie sie, hehehe

    OdpowiedzUsuń
  7. z marcepanowym smakiem, nooo taki jabłecznik zjadłabym, oooj zjadła :) super blog, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*