Dzisiaj coś dla lodożerców - pyszne domowe śmietankowe lody o idealnie kremowej konsystencji i intensywnym smaku.
Nie można się im oprzeć! :)
To moje pierwsze lody zrobione przy użyciu maszyny do lodów i niestety muszę stwierdzić, że są dużo lepsze niż te kręcone samemu. Lody mieszane ręcznie również są pyszne, jednak w tych z maszyny czuć dokładność i skrupulatność przy ich sporządzaniu. Brak grudek, czy kryształków lodu, jednolita kremowa konsystencja i wygoda sprawiły, że nie żałuje zakupu nowego sprzętu.
Na ok. pół litra lodów potrzebujemy:
1 szklankę kremówki
1 szklankę mleka
3 żółtka
1/4 szklanki cukru
Mleko, pół szklanki kremówki i cukier umieścić w rondelku. Cały czas mieszając, delikatnie podgrzać jedynie do rozpuszczenia się cukru. Lekko ciepłą miksturę od razu zdjąć z ognia i odstawić na parę minut.
Żółtka ubić i, cały czas mieszając, wlać do rondelka z mlekiem, kremówką i cukrem.
Podgrzewać parę minut na małym ogniu, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Trzeba pamiętać, żeby nie dopuścić do wrzenia, bo masa się zważy.
Zdjąć z palnika, dodać resztę kremówki, wymieszać i odstawić do schłodzenia. Im zimniejsza będzie masa tym szybciej zrobimy lody w maszynie, dlatego ważne żeby naprawdę dobrze ją schłodzić. Można nawet na paręnaście minut włożyć masę do zamrażarki.
Zimną masę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować wg. instrukcji producenta.
Śmietankowe lody są przepyszne same w sobie i genialnie komponują się z każdym dodatkiem. :)
Ja dodałam do nich maliny i borówki oraz sos malinowy.
Smacznego! :)
*co do "zgęstnienia" masy mlecznej podczas podgrzewania - nie wiem od czego to zależy, raz gęstnieje lepiej, raz gorzej, ale raz nie zgęstniała mi wcale, a lody i tak wyszły przepyszne :)
** nie przejmujcie się jeżeli po dłuższym czasie kręcenia lodów w maszynie, masa lodowa nie będzie odpowiednio zmrożona. Każde lody po zrobieniu ich w maszynie, trzeba jeszcze na jakiś czas wstawić do zamrażalnika.
domowe lody są niebotycznie pyszne!
OdpowiedzUsuńPolecam zamiast zwykłego cukru dać cukier puder. Wtedy konsystencja będzie lepsza. ;)PS.Lody pyszne :)
OdpowiedzUsuń