Te muffiny nie potrzebują specjalnej reklamy. :) Biała czekolada i maliny mówią same za siebie. To nie może się nie udać ;)
Przedstawiam więc dzisiaj przepis na pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu babeczki "wielozadaniowe" - idealne na pierwsze czy drugie śniadanie, na piknik, plaże, imprezę, kolację, dla najmłodszych i tych starszych. :)
Składniki na 8 dużych lub 16 małych muffinek
300 g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam "3 zboża" od Lubelli)
80 g brązowego cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 roztrzepane jajko
200 ml maślanki
125 ml oleju rzepakowego
80 g pokrojonej w drobną kosteczkę białej czekolady
150-200 g malin
Wykonanie
W jednym naczyniu łączymy składniki suche (mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia), w drugim mokre (jajko, maślankę i olej)
Następnie łączymy zawartość obu naczyń i dodajemy białą czekoladę i maliny. Mieszamy szybko i bez zbędnych ceregieli tylko do połączenia się i rozłożenia składników.
Foremki do muffin wykładamy papilotkami (w przypadku foremek sylikonowych można ten krok pominąć :) i rozkładamy ciasto pomiędzy foremki.
Pieczemy w nagrzanym do 190°C przez ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego! :)
Coś się w nich przypaliło...
OdpowiedzUsuń