piątek, 2 sierpnia 2013

Domowe lody śmietankowe


Dzisiaj coś dla lodożerców - pyszne domowe śmietankowe lody o idealnie kremowej konsystencji i intensywnym smaku. 
Nie można się im oprzeć! :)

To moje pierwsze lody zrobione przy użyciu maszyny do lodów i niestety muszę stwierdzić, że są dużo lepsze niż te kręcone samemu. Lody mieszane ręcznie również są pyszne, jednak w tych z maszyny czuć dokładność i skrupulatność przy ich sporządzaniu. Brak grudek, czy kryształków lodu, jednolita kremowa konsystencja i wygoda sprawiły, że nie żałuje zakupu nowego sprzętu.


Na ok. pół litra lodów potrzebujemy:
1 szklankę kremówki
1 szklankę mleka
3 żółtka
1/4 szklanki cukru

Mleko, pół szklanki kremówki i cukier umieścić w rondelku. Cały czas mieszając, delikatnie podgrzać jedynie do rozpuszczenia się cukru. Lekko ciepłą miksturę od razu zdjąć z ognia i odstawić na parę minut.
Żółtka ubić i, cały czas mieszając, wlać do rondelka z mlekiem, kremówką i cukrem.
Podgrzewać parę minut na małym ogniu, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Trzeba pamiętać, żeby nie dopuścić do wrzenia, bo masa się zważy.
Zdjąć z palnika, dodać resztę kremówki, wymieszać i odstawić do schłodzenia. Im zimniejsza będzie masa tym szybciej zrobimy lody w maszynie, dlatego ważne żeby naprawdę dobrze ją schłodzić. Można nawet na paręnaście minut włożyć masę do zamrażarki.
Zimną masę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować wg. instrukcji producenta.

Śmietankowe lody są przepyszne same w sobie i genialnie komponują się z każdym dodatkiem. :)
Ja dodałam do nich maliny i borówki oraz sos malinowy.

Smacznego! :)

*co do "zgęstnienia" masy mlecznej podczas podgrzewania - nie wiem od czego to zależy, raz gęstnieje lepiej, raz gorzej, ale raz nie zgęstniała mi wcale, a lody i tak wyszły przepyszne :)
** nie przejmujcie się jeżeli po dłuższym czasie kręcenia lodów w maszynie, masa lodowa nie będzie odpowiednio zmrożona. Każde lody po zrobieniu ich w maszynie, trzeba jeszcze na jakiś czas wstawić do zamrażalnika. 





2 komentarze:

  1. domowe lody są niebotycznie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam zamiast zwykłego cukru dać cukier puder. Wtedy konsystencja będzie lepsza. ;)PS.Lody pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*