środa, 21 sierpnia 2013

Kruchy placek / ciasto z morelami marcepanem i kruszonką - ciasto z owocami szybko, prosto i smacznie ;)


Jakiś czas mnie nie było. W tym roku sierpień i wrzesień do dla mnie zarówno czas pełen pracy jak i spodziewanych i niespodziewanych wyjazdów. Miałam przyjemność być na koncercie Florence and the Machine na Coke Live Music Festival i muszę powiedzieć, że występ był magiczny, niesamowity, piękny, profesjonalny etc. etc. - po prostu brak mi słów :) Długi weekend spędziłam natomiast na spływie kajakowym - świetny sposób na aktywne spędzenie z przyjaciółmi wolnego czasu w pięknych okolicznościach przyrody. Za tydzień wyjeżdżam na urlop: najpierw do domku potem na wyjazd niespodziankę zaplanowany przez mojego mężczyznę. W międzyczasie biorę udział w fajnym projekcie, o którym poinformuje, jak tylko będę mogła. Dodatkowo teraz muszę ostro wziąć się do nauki, bo na koniec września czeka mnie egzamin na upragnioną aplikację. Trzymajcie kciuki, a może się uda. :)
Podsumowując marzę o tym żeby doba miała 48 godzin...

Gdy więc czasu brak, przydają się przepisy na szybkie, proste i smaczne wypieki. Dokładnie taki przepis znalazłam w książce Elizy Mórawskiej "White Plate" - Kruchy placek z marcepanem i morelami. Polecam gorąco ww. książkę. Co prawda nabyłam ją niedawno i zdążyłam upiec dopiero to jedno ciacho, ale już same zdjęcia reszty proponowanych przez autorkę wypieków, powodują u mnie niepohamowany ślinotok :)

Dzisiejsza propozycja, czyli kruche ciasto z morelami, marcepanem i kruszonką to świetny sposób na szybkie, niewymagające zbyt wiele skupienia i pracy ciacho, które świetnie nadaje się zarówno na sobotni podwieczorek, jak i coś słodkiego "na wynos" do pracy. 
Ciasto jest niewysokie, delikatne, dodatkowej słodkości nadaje mu marcepan, a całości dopełniają pyszne polskie morele. 
Jeżeli tak jak ja je uwielbiacie, zapraszam do kuchni na jakąś godzinkę, a będziecie mogli cieszyć się pięknym zapachem domowego morelowego ciasta. :)



 Składniki na ciasto (na formę 20 x 30 cm):
240 g mąki pszennej
120 g masła
120 g cukru
2 żółtka

Dodatkowo:
100 g marcepanu startego na tarce o dużych oczkach (ja akurat miałam w polewie czekoladowej, ale może być bez)
ok 600-800 moreli umytych, wypestkowanych i podzielonych na pół

Przygotowanie.
Z mąki, masła, cukru i żółtek zagnieść ciasto. Będzie przypominało okruchy. Odłożyć na bok 3 łyżki ciasta. Resztą wypelić wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 30 cm. Posypać ciasto startym marcepanem. Następnie ułożyć na nim połówki moreli (nacięciem do góry). Na koniec opruszyć morele odłożoną wcześniej częścią ciasta.
Piec przez ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Po upieczeniu pozostawić placek w formie jeszcze przez 15 min, a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego :)







3 komentarze:

  1. ...CZEKAMY Z NIECIERPLIWOŚCIĄ...na TE WSZYSTKIE SMACZNE CUDEŃKA...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powodzenia na egzaminie!Domyślam się co przezywasz, ponieważ moja siostra również zdaje we wrześniu na aplikację.

    Pozdrawiam,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki za przepis i super instrukcję obsługi - będę musiał wypróbować i oczywiście z kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*