Jestem monotematyczna wiem: albo babeczki albo kurki, ale co ja poradzę, że je tak uwielbiam? :)
Ostatnio były kurki na śniadanie, teraz przedstawiam propozycję na obiad lub kolację - pyszny kurkowy sos z śmietaną, białym winem i pietruszką podany z pełnoziarnistym makaronem tagiatelle <3
Ooomonomnomnom! :D
Składniki:
250 - 500 g kurek (przynajmniej 250, najlepiej 500 g w myśl zasady im więcej kurek tym lepiej :)
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść drobno pokrojonej natki pietruszki (ok pęczka)
100 ml śmietany 30% (kremówki)
50 ml białego wina (opcjonalnie, ale warto dodać)
sól
pieprz
masło
oliwa/olej
makaron tagiatelle lub inny ulubiony dodatek (ziemniaczki, kluski)
Kurki myjemy, czyścimy i suszymy. Małe grzyby zostawiamy w całości, duże przełamujemy palcami na pół.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła i 2-3 łyżki oliwy/oleju i wrzucamy na ną cebulkę i czosnek. Smażymy aż się zeszkli.
Jeżeli używamy wina, dodajemy go do zeszklonej cebulki i podgotować przez 1 minutkę.
Po tym czasie dodajemy jeszcze ok 2 łyżki masła i wrzucamy na patelnie kurki. Smażymy grzyby przez ok. 5 min. Dodajemy natkę pietruszki i wlewamy śmietankę. Całość gotujemy parę min aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz przed podaniem postępujemy różnie w zależności od dodatku i upodobań: ja tagiatelle wrzucay na patelnie i dokładnie obtaczam makaron w sosie, ale można też makaron lub ziemniaczki polać sosem, czy podać go w sosjerce.
Smacznego!
Inne kurkowe pyszności:
Śliczne talerze, a kurki - pyszności :)
OdpowiedzUsuńkurki z makaronem smakują cudownie ;)
OdpowiedzUsuńPiękne, rustykalne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPasta - przepysznie wygląda (i na pewno tak smakuje;]).
Ściskam cieplutko!
pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuń...nie wiadomo CO PIĘKNIEJSZE...Makaron z KORKAMI ! GENIALNY...!!!...NATOMIAST NAKRYCIE PERFEKCYJNE...:)
OdpowiedzUsuń