niedziela, 8 czerwca 2014

Zapiekanka z jarmużem młodymi ziemniaczkami i kurczakiem


Zakochałam się w jarmużu - jest  nie tylko bardzo zdrowy, ale i smaczny. Ma oryginalny, lekko orzechowy smak, Świetnie nadaje się do sałatek, pesto, green smothies, czy zapiekanek. Dużo bardziej przypadł mi do gustu niż popularny szpinak i dużo częściej będę też po niego sięgać.
Pierwowzorem dla dzisiejszego dania była zapiekanka, której jakiś czas temu miałam okazję spróbować w gościńcu Siedem Drzew (polecam lokal, piękny, klimatyczny i pełen pysznych dań). Kombinowałam, kombinowałam, co też tam było i w końcu wykombinowałam. :)  Ta zapiekanka to połączenie jarmużu z młodymi ziemniaczkami i delikatnym kurczakiem w jogurtowej marynacie. Podsumowując zapiekanka pełna zdrowia i smaku. Pycha! :) 
Składniki:

na marynatę:
- 200 ml jogurtu naturalnego
-  1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przepuszczone przez praskę)
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz

500 g filetu z kurczaka
- 1 cebula
- ok. 750 g młodych ziemniaczków
- 4-5 garści jarmużu
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka pioiekanego tymianku

- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy kurczaka w marynacie, Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka kroimy w ok. 1,5-2 cm. kostkę. Składniki na marynatę (jogurt, paprykę, czosnek, tymianek, sok z cytryny) mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Ziemniaki skrobiemy, kroimy w talarki lub półksiężyce o grubości ok. 1 cm. Podgotowujemy parę minut w osolonej wodzie (żeby były prawie ugotowane, ale w żadnym wypadku nie rozgotowane). Odcedzamy.

Jarmuż rwiemy na małe kawałki (jak sałatę) i blanszujemy. Odsączamy z wody.

Kurczaka pozbawiamy nadmiaru marynaty (nie wyrzucajcie jej, przyda się potem). Cebule kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Szklimy cebulkę. Następnie dodajemy kurczaka i podsmażamy go ok. 3-4 min.*

W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą śmietanę, musztardę i gałkę muszkatołową.

Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem. Do naczynia wrzucamy podgotowane ziemniaki, dodajemy resztki marynaty oraz śmietanę z musztardą i gałką. Mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy podsmażonego kurczaka, jarmuż oraz tymianek. Mieszamy delikatnie zawartość naczynia.

Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 20 min.

Smacznego :)

* Zdarzyło mi się wrzucić kurczaka na patelnie nie odsączając go z marynaty, troszkę popryskało :) i na patelni pojawiło się dużo płynu - nie musicie się tym przejmować, po prostu podduście kurczaka i zredukujcie ilość płynu. Kurczak był chyba jeszcze delikatniejszy.
** zapiekanka będzie świetnie też smakowała, kiedy kurczaka nie podsmażymy, a tak samo przygotowanego ugrillujemy 




2 komentarze:

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*