Zakochałam się w jarmużu - jest nie tylko bardzo zdrowy, ale i smaczny. Ma oryginalny, lekko orzechowy smak, Świetnie nadaje się do sałatek, pesto, green smothies, czy zapiekanek. Dużo bardziej przypadł mi do gustu niż popularny szpinak i dużo częściej będę też po niego sięgać.
Pierwowzorem dla dzisiejszego dania była zapiekanka, której jakiś czas temu miałam okazję spróbować w gościńcu Siedem Drzew (polecam lokal, piękny, klimatyczny i pełen pysznych dań). Kombinowałam, kombinowałam, co też tam było i w końcu wykombinowałam. :) Ta zapiekanka to połączenie jarmużu z młodymi ziemniaczkami i delikatnym kurczakiem w jogurtowej marynacie. Podsumowując zapiekanka pełna zdrowia i smaku. Pycha! :)
Pierwowzorem dla dzisiejszego dania była zapiekanka, której jakiś czas temu miałam okazję spróbować w gościńcu Siedem Drzew (polecam lokal, piękny, klimatyczny i pełen pysznych dań). Kombinowałam, kombinowałam, co też tam było i w końcu wykombinowałam. :) Ta zapiekanka to połączenie jarmużu z młodymi ziemniaczkami i delikatnym kurczakiem w jogurtowej marynacie. Podsumowując zapiekanka pełna zdrowia i smaku. Pycha! :)
na marynatę:
- 200 ml jogurtu naturalnego- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przepuszczone przez praskę)
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 cebula
- ok. 750 g młodych ziemniaczków
- 4-5 garści jarmużu
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka pioiekanego tymianku
- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy kurczaka w marynacie, Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka kroimy w ok. 1,5-2 cm. kostkę. Składniki na marynatę (jogurt, paprykę, czosnek, tymianek, sok z cytryny) mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Ziemniaki skrobiemy, kroimy w talarki lub półksiężyce o grubości ok. 1 cm. Podgotowujemy parę minut w osolonej wodzie (żeby były prawie ugotowane, ale w żadnym wypadku nie rozgotowane). Odcedzamy.
Jarmuż rwiemy na małe kawałki (jak sałatę) i blanszujemy. Odsączamy z wody.
Kurczaka pozbawiamy nadmiaru marynaty (nie wyrzucajcie jej, przyda się potem). Cebule kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Szklimy cebulkę. Następnie dodajemy kurczaka i podsmażamy go ok. 3-4 min.*
W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą śmietanę, musztardę i gałkę muszkatołową.
Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem. Do naczynia wrzucamy podgotowane ziemniaki, dodajemy resztki marynaty oraz śmietanę z musztardą i gałką. Mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy podsmażonego kurczaka, jarmuż oraz tymianek. Mieszamy delikatnie zawartość naczynia.
Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 20 min.
Smacznego :)
* Zdarzyło mi się wrzucić kurczaka na patelnie nie odsączając go z marynaty, troszkę popryskało :) i na patelni pojawiło się dużo płynu - nie musicie się tym przejmować, po prostu podduście kurczaka i zredukujcie ilość płynu. Kurczak był chyba jeszcze delikatniejszy.
** zapiekanka będzie świetnie też smakowała, kiedy kurczaka nie podsmażymy, a tak samo przygotowanego ugrillujemy
Idealna :)
OdpowiedzUsuńZakochałam się 😍 i te zdjęcia! CUDO 💞
OdpowiedzUsuń