niedziela, 28 września 2014

Miodowe serniczki z karmelizowanymi w miodzie figami


Miałam tak wiele planów na weekend, a tu figa z makiem - prawie nic nie udało się zrealizować (z odpoczynkiem na czele niestety)... Co prawda posprzątałam mieszkanie na błysk i kulinarnie wyżyłam się w kuchni, ale z całą resztą (czyt. skończeniem książki, uporządkowaniem szaf, ogarnięciem zdjęć z (uwaga) wakacji, przygotowaniem postów na przyszły tydzień, wyspaniem się) już dużo gorzej...Jednak jeśli już o figach mowa, to one akurat mi się udały i to w bardzo pysznej karmelizowanej wersji. 
To moje pierwsze spotkanie z tym owocem i myślę, że nasz związek będzie długi i smaczny :) Dzisiejszy przepis powstał z myślą o konkursie organizowanym przez markę Almette. Na pytanie "a jak Ciebie inspiruje Almette"? odpowiem, że jesiennie, smacznie, miodowo-figowo, czego efektem są urocze jesienne miodowe miniserniczki na ciasteczkowo-orzechowym spodzie z bitą śmietaną i karmelizowanymi w miodzie i amaretto figami. 
Szczerze mówiąc Almette mam zawsze w lodówce i już od dawana chciałam przetestować go jako składnik serników. Często w przepisach na to ciasto podaje się dużo droższe odpowiedniki i jak się okazało niepotrzebnie. Almette w połączeniu z mascarpone tworzy pyszną, delikatną masę serową. Na prawdę smakuje świetnie! :) Ciasto wyrosło jak szalone, potem trochę opadło, ale to raczej z uwagi na moje "super-szybkie-i-zupełnie-nieprofesjonalne" pieczenie. Sernik powinien studzić się powoli w piekarniku? Taaa, ale ja się śpieszę! W kuchni straszny ze mnie szałaput! :) Nie lubię "modlić" się przy piekarniku... Czasem, gdy przepis bardzo tego wymaga, zbieram się w sobie, przełamuje się i cierpliwie czekam, ale jeżeli akurat o serniki chodzi - ich opadanie zupełnie mi nie przeszkadza :) Uff! Przepraszam za tę małą dygresję/wyznanie/sernikowy coming out :) 
Zapraszam na przepis.




Składniki na ok 8-14 miniserniczków (w zależności od formy - w foremeczkach do muffinek/cupcakes wyjdzie ich 12-14, w kokilkach ok. 8)

Na ciasteczkowy spód
- 100 g kruchych ciasteczek z czekoladą
- 20 g orzechów włoskich
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżka kremu czekoladowo-orzechowego

Na masę serową
- 300 g Almette śmietankowego
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki miodu

Na karmelizowane figi
- 3-4 figi
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka amaretto (opcjonalnie)

Na bitą śmietanę
- 250 ml śmietanki kremówki (36%)
- 2-3 łyżki cukru pudru


Przygotowanie
Przygotowujemy foremki: albo małe jak do muffinek/cupcakes silikonowe lub zwykłe wyłożone papilotkami (ok 12-14) lub ceramiczne kokilki (ok. 8, serniczki wyjdą takie jak na zdjęciach).
Przygotowujemy ciasteczkowy spód. Orzechy i ciasteczka kruszymy na pył. Dodajemy do nich roztopione masło i krem czekoladowo-orzechowy i mieszamy. Powstałą masą wykładamy dno foremek/kokilek.
Następnie przygotowujemy masę serową. Almette i mascarpone miksujemy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy cukier i znowu miksujemy. Nadal miksując dodajemy kolejno po jednym jajku. Następne dodajemy, kiedy masa będzie jednolita. . Na końcu dodajemy miód i miksujemy jeszcze chwilkę. 
Tak powstałą masę wlewamy do naczynek.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Serniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 135°C i pieczemy jeszcze ok. 40 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i (najlepiej) zostawiamy w nim serniczki do całkowitego wystudzenia. Żeby wyjąć serniczki z kokilek, należy "przejechać" ostrym cienkim nożem po brzegach formy, aby ewentualnie odczepić je od ich ścianek i przewrócić do góry nogami na dłoń.
Wstawiamy serniczki do lodówki na min. 4 godz. a najlepiej na całą noc.
Przygotowujemy karmelizowane figi. Owoce kroimy na ćwiartki lub plasterki (ćwiartki ładniej wyglądają, zaś plasterki lepiej się je). Na patelnię wlewamy miód i dodajemy pokrojone figi. Gotujemy na małym ogniu. Gdy figi zaczną mięknąć dodajemy amaretto. Podgrzewamy parę minut, polewając figi powstałym sosem. Odstawiamy do wystudzenia.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.

Przed podaniem serniczki dekorujemy bitą śmietaną i karmelizowanymi figami.

Smacznego :)













5 komentarzy:

  1. Tak czy inaczej - wyglądają cudownie!
    Ach, zjadłabym sobie takie jedno urocze maleństwo... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy taki spod nadaje sie do tradycyjnego sernika pieczonego w np.tortownicy? i czy nie zaszkodzi mu dlugie pieczenie ok 80min? bardzo dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej się nadaje :) trzeba by go wtedy piec 10 min w 180 C i potem z te 80 w 135 ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam serniki! a te tutaj wyglądają wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ z rana narobiłam sobie apetytu na takie pyszności....

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*