środa, 10 kwietnia 2013

Tort makowy z masą kawową i dżemem z czarnej porzeczki



Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na tort makowy z masą kawową i dżemem porzeczkowym.
Podstawą jest  ciasto wg. przepisu na babkę makową mojej babci, która wprost urzekła mnie w te święta :), natomiast dodałam do niej jeszcze masę kawową, która wg. mnie idealnie pasuję do maku i dżem porzeczkowy - żeby nie było aż tak słodko.
Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia. :)



Składniki na ciasto:

200 g. margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maku suchego
4 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu migdałowego

Margarynę roztopić w rondelki i wystudzić. Jajka rozbić i rozdzielić osobno żółtka i osobno białka. Białka ubić na sztywną pianę Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Do utartych żółtek z cukrem dodać  mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną wystudzoną margarynę. Następnie dodać pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać. Dodać mak i zapach migdałowy i znowu delikatnie wymieszać. Wylać masę do średniej wielkości tortownicy (moja ma średnicę 19 cm.).
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 40-45 min. (wg. przepisu, ale to oczywiście zależy od piekarnika, ja np. piekłam torcik 50 min. i po wyłączeniu piekarnika potrzymałam go w nim jeszcze z 10 min. żeby spokojnie ostygło :)


Przygotowanie masy kawowej - składniki:
2 kostki margaryny
6 żółtek
3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalanej odrobiną wody, tak aby się rozpuściła - kawę należy przed przygotowaniem masy najpierw ostudzić

Margarynę utrzeć na białą masę. Dodawać po 1 żółtku, cały czas ucierając. Na koniec (caaaaaaały czas ucierając) dodawać po troszeczku kawę. 


Po wystudzeniu ciasta podzielić je na 3 równe części. 

Pierwszą przykryć masą kawową. 










Drugą dżemem z czarnej porzeczki.


Trzecią ściąć równo, żeby tort miał ładny kształt i pokryć całość ciasta pozostałą masą kawową. Posypać wiórkami z gorzkiej i białej czekolady (ja białą zjadłam... ;P)

 Najlepiej smakuje po paru godzinach w lodówce, kiedy ciasto leciutko już "przejdzie" smakiem wszystkich warstw.











13 komentarzy:

  1. Pysznie. A bym zjadła kawał takiego ciacha...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bym ZJADŁA..:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i kto to wszystko zje? Jak wrócę w końcu do Polski to wbijam do ciebie na coś dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ładne kwiatki huehue xd a co do torciku mniam ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czesc! Chce zrobic wlasnie to ciasto, wyglada mniam, mniam...Chce sie tylko zapytac dlaczego Twoje blaty sa tak ciemne? Nie ma w przepisie na ciasto cacao..Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, z zewnątrz blaty są ciemne tylko o tyle o ile zrumienił się biszkopt przy blasze, po przekrojeniu widać, że są w środku dość jasne - oczywiście wyłączając kolor maku :)

      Usuń
    2. Dziekuje bardzo! Och to dobrze, mam ochote na bialy biszkopt..

      Usuń
  6. ciasto z 4 jajek da sie przekroic na 3blaty?:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. średnica blaszki nie jest duża :) da się jak zresztą widać na zdjęciu

      Usuń
  7. A czy masa ma być bez cukru? Może to miała być jakaś lazania? Czy ktoś dokończył dzieła według tego przepisu? Ciekawe jak smakowało. KB

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam ten tort raz w zeszłym roku i szczerze nie pamiętam, czy w masie tego cukru faktycznie miało nie być. Nikt wcześniej nie zwrócił na to uwagi. Fakt jest jednak taki, że ciasto makowe (co roku piekę z niego babkę), jest samo w sobie bardzo słodkie, zaś do kremu zawsze można w razie potrzeby na sam koniec dodać 2-3 łyżki cukru pudru.

      Usuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*