czwartek, 25 lipca 2013

Pierogi z pieca z kurczakiem, pomidorami i żółtym serem. Przepyszne piecuchy :)


Jest w Poznaniu pewne miejsce, w którym podają przepyszne pierogi z pieca. Zakochałam się w tym specjale od "pierwszego kęsa" :) Postanowiłam poeksperymentować w domu i odtworzyć ten cudowny smak. Wyszło genialnie i zapewniam Was, że nie raz i nie dwa pierogi z pieca zagoszczą na blogu w wersji zarówno na słono, jak i na słodko. Na słodko pojawiła się już wersja z truskawkami o tu - klik!
Farsz do dzisiejszych pierogów powstał spontanicznie w myśl zasady, iż z samych dobrych składników nie może wyjść coś niedobrego :) Mamy więc tu pyszne wielkie polskie pomidory, kurczaka, czosnek i żółty ser - prawda, że musi być pysznie? 
I jest! Zapewniam szczerze i z ręką na sercu :) a mój mężczyzna stwierdził, że jest to jedna z najlepszych potraw jakie zrobiłam i, uwaga, lepsza niż we wspomnianej już wyżej restauracji! 

Czy można usłyszeć lepszy komplement? <3




Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki (ja użyłam pełnoziarnistej)
25 g świeżych drożdży
1 jajko
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
1/2 - 1 lyżeczki soli


Najpierw przygotowujemy zaczyn: lekko podgrzewamy mleko, dodajemy do niego łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, sól i drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.


Po tym czasie do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajo, zaczyn i roztopione masło.
Wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze troszkę mąki.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.


Składniki na farsz:
1 bardzo duży lub 2-3 średnie pomidory pokrojone w kostkę
2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę i doprawione czosnkiem, słodką papryką i odrobiną przyprawy do potraw
3 ząbki czosnki
1 cebula również pokrojona w kostkę
100 g startego żółtego sera
olej rzepakowy rafinowany do smażenia

dodatkowo
1 roztrzepane jajko
suszony koperek

Na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka. Kiedy kurczak się lekko zarumieni dodajemy cebulkę i czosnek i podsmażamy na małym ogniu aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory. Warzywo puści sok, w którym dusimy kurczaka przez parę minut, aż większość się zredukuje. Na koniec dodajemy ser, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i smażymy jeszcze dosłownie pół minutki. Zdejmujemy z ognia.


Od wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kule i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy dość cienko (3 mm na oko :). Wycinamy spore koła o średnicy ok 10 cm (ja użyłam pucharów do deserów). Nakładamy ok 1 łyżki farszu i dokładnie zlepiamy brzeg pieroga. Najlepiej dodatkowo docisnąć końcówki widelcem. 


Smarujemy wierzch pieroga roztrzepanym jajkiem i posypujemy suszonym koprem.

Pieczemy w nagranym do 200°C piekarniku przez ok 20 minut, aż pierożki się ślicznie zrumienią.

Podawać na gorąco najlepiej z sosem koperkowo-czosnkowym.

Smacznego!




73 komentarze:

  1. Piękne pierogi u pięknej Pani :)
    I talerze z Ikei ? :D
    Podobają mi się też chciałam takie kupić ; p

    :)

    dobrego dnia Sandra ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki dzięki :)
      Talerze Si, z Ikei :)
      Uściski :****

      Usuń
  2. Bardzo ciekawie to wyglada:))
    Ja najbardziej lubie ruskie ale te domowe:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! Narobiłaś mi ochoty na takie pierogi :) Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają mega apetycznie! :) Zjadłabym dziś takie z chęcią na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie nadziane! A do tego chrupiące, bo spieczone... Mniaam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kapitalne! Mimo upału aż chciałoby się stanąć w szranki z piekarnikiem i zrobić ogromną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna pottrawa, zdecydowanie przypadła mi do gustu :) Ile wychodzi pierożków z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje :) ok 20, ale to zależy oczywiście od wielkości i grubości ciasta.

      Usuń
  8. Mam pytanie a jak w smaku jak ostygną? Bo wyglądają super lecz potrzebne mi na zimno :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na gorąco i na ciepło są przepyszne, ale nigdy jeszcze nie "doczekały" do całkowitego ostudzenia więc niestety nie umiem odpowiedzieć.
      Pozdrawiam :*

      Usuń
  9. hmmmm podejrzewałam, że są przepyszne i raczej długo nie leżały:) trudno wykorzystam innym razem.Pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy. :) Z podobnymi dodatkami zawsze można zrobić wytrawne muffiny :) Na 100 % pyszne i na ciepło i na zimno :)

      Usuń
  10. Ładne :) Lubię empanadas i chyba się zainspirowałem do wykonania ich w najbliższej przyszłości

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzień dobry, chciałabym się spytać czy można wykorzystać inną makę? Czy konieczna jest ta pełnoziarnista? Dziękuję z góry za odpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ja używam mąki pełnoziarnistej dlatego że jest bardziej wartościowa, ale z zwykłej pszennej mąki piecuchy wyjdą Ci równie pyszne :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo! Za tydzień wypróbuję ;) Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli! :)

      Usuń
  12. Przepis właśnie sprawdzony. Jest GENIALNY! Szukając przepisu chciałam zrobić piecuchy z wątróbką, bo takie olśniły mnie ostatnio we wrocławskiej pierogarni, ale kurczakowe okazały się naprawdę zacne i nie żałuję zmiany wnętrza moich pierogów. Szóstka z plusem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają przepysznie a czy można uklejone pierożki przechować w lodówce jeden dzień?

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłem,są świetne tylko trzeba dodać troszkę więcej soli do ciasta.Dziękuję za ten przepis oby jak najwięcej takich.Smacznego!!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ile średnio pierogów wyjdzie z podanych proporcji??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To oczywiście zależy od ich wielkości ale ok 20-24 sztuk.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. pyszne :) ale mi wyszło aż 45 pierogów, a średnice robiłam podobną. Może bardziej mi wyrosło ;)
    Nadzienie zamiast z pomidorem zrobiłam z pieczarkami, polecam dosolić jeszcze ciut ciasto
    Mam pytanie. czy można je mrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      gratuluje pięknie wyrośniętego ciasta :) Ja często mieszam mąkę pełnoziarnistą ze zwykłą co może sprawić, że ciasto mniej rośnie :) Dodatkowo pierogi są podjadane, zanim zdążę upiec wszystkie, co sprawia, że praktycznie są niepoliczalne.Z tego też powodu nigdy ich nie mroziłam :)
      Zgodnie z radą zwiększyłam ilość soli w przepisie.
      Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  17. jakie cudeńka, szkoda, ze mnie ciasto drożdzowe nigdy nie wychodzi :( mozna podobne zrobic z ciasta kruchego?

    OdpowiedzUsuń
  18. Na blog i ten przepis trafiłam wczoraj - przez zupełny przypadek. Dzisiaj piekłam już pierożki, ale zamiast pomidora zastosowałam w farszu brokuła i pieczarki - zrobiłam dwa rodzaje. Jedne z brokułem i mięsem, drugie z pieczarkami i mięsem. Pierogi są przepyszne, przepis rewelacyjny. Cieszę się, że trafiłam na tego bloga. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę z nowego czytelnika :):):)
      i z chęcią wypróbuje oba Twoje farsze :)
      Pozdrawiam serdecznie :*

      Usuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  20. Super te pierogi. Robilem juz 2 razy i za kazdym razem wyszly. Czekam na kolejne ciekawe pomysly na miesny farsz :)
    Pozdrawiam
    Adam

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam pierogi z tego przepisu i muszę przyznać, że nie jest to smak pierogów z Chatki Babuni, te są ze zwykłego drożdżowego ciasta, a tamte smakują zupełnie inaczej - sama nie wiem jak, ale znacznie lepiej...

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo dobre POlecam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Genialne pierogi! Pyszne puszyste ciasto.
    Farsz trochę zmodyfikowałam pod swój smak. Na ciepło znakomite ale na zimno zdecydowanie lepsze.
    Za każdym razem wychodzą.
    Trochę pracochłonne ale warto:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Proszę o odpowiedź, czy ciasto wychodzi twardawe, chrupiące? Czy raczej jest miękkie? Wyglądają przepysznie i zamierzam je spróbować zrobić! Dziękuję z góry za odpowiedź! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ciasto jest raczej chrupiące, chociaż to zależy jakiej użyjesz mąki - pełnoziarniste będą twardsze, pszenne bardziej miękkie :)

      Usuń
  25. Cześć, zamierzam wypróbować Twój przepis. Pytanko - dla ilu osób mniej więcej wypada, albo inaczej - ile pierożków wychodzi z tych składników?

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam, chciałam zapytać czy należy je piec w termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      ja piekę je bez :) temperaturę podaje wszędzie bez termoobiegu ponieważ mój malutki piekarnik nie ma takiej funkcji :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  27. Niestety to miejsce w Poznaniu ukradło pomysł toruńskiej pierogarni..Miała być franczyza..do podpisania umowy nie doszło, a pierogi w Poznaniu wg przepisu toruńskiego sprzedają... Zapraszam do Torunia! Do prawdziwej pierogarni :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Robiłam, są świetne, to moje ulubione pierogi! Są pracochłonne, ale opłaca się od czasu do czasu takie cuda zrobić ;) W końcu mój chłopak przekonał się do mąki pełnoziarnistej dzięki tym pierogom :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam,
    cieszę się, że zamieściłaś przepis. Bardzo lubię pierogi z pieca i chciałąbym sama je też robić :)
    Mam pytanie, bowiem pierogi wyszły bardzo twarde. Czy masz może jakąś wskazówkę dlaczego? Robiłąm wg Twojego przepisu z takimi proporcjami mąk: z 250 g mąki pszennej razowej, 125 g mąki orkiszowej i 125 g mąki. Będę wdzięczna za wskazówkę, bo chciałabym spróbować kolejny raz

    OdpowiedzUsuń
  30. Pysznie sprawdziły się na imprezie..po prostu zdematerializowały się na stole :))

    OdpowiedzUsuń
  31. Robię te pierogi już kolejny raz,stało się to wręcz moją specjalnością ;) Ciasto robię różnie,raz mieszane,a raz tylko z mąki pszennej,ale są pyszne ;) Farsz zawsze robię meksykański,smak jest wtedy bardzo wyraźny.Zakochałam się w tych pierogach jedząc je w Toruniu w Starym Młynie.

    OdpowiedzUsuń
  32. Coś jest nie tak z tym przepisem. Dałem wg proporcji i ciasto wychodzi jak skała, praktycznie nie jest możliwe wyrabianie, zwyczajnie widać że jest zbyt zbite żeby cokolwiek z nim zrobić. 250 ml mleka na 500g mąki to nie za mało?

    OdpowiedzUsuń
  33. Zrobiłam z zupełnie innym farszem (por, brokuł, marchewka, pieczarki i mozzarella -akurat taki zestaw miałam pod ręką) i muszę pochwalić przepis na ciasto!
    Wyszły pyszne!
    P.S. Też uwielbiam pierogi w Starym Młynie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Zrobiłam dzisiaj na obiad. Mąż, który akceptuje ciasto tylko w formie pizzy, był zachwycony!!! :D Mało co by mnie po stópkach całował :P
    Ale nie obeszło się bez małej wpadki. Otóż zachwycona i rozpromieniona przyglądam się moim pociechom w piekarniku, prostuję się, a na kuchence stoi rondelek z roztopionym masłem... :S Cóż. Najważniejsze, że się udały :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  35. Wyszły nieprawdopodobne, czekam, aż chłopak wróci z pracy i padnie z zachwytu :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Wyglądają przepięknie, w weekend wypróbuje przepis, dam znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Piecuchy genialne ! :) robiłam z wątróbką, jakbłkiem i cebulką, do tego barszczyk. Obiad zjedzony został ekspresowo rzeczywiście nie zdążysz zjeść zimnego pieroga ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Pierwszy raz komentuje jakikolwiek post ale ten przepis jest rewelacyjny. Robiłam już wiele razy pierogi i za każdym razem wychodzą wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Wczoraj upiekłem piecuchy. Super. Smaczne i treściwe. A do tego ciemna maka syci na długo. Moja córcia dzisiaj zamiast kanapki na 2gie śniadanie do szkoły zazyczyla sobie piecucha - to chyba najlepsza recenzja dla potrawy. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Na czym najlepiej piec pierożki ? Na papierze do pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
  41. Planuje zrobić je na jutrzejszej imprezie - tylko czy mogę je wcześniej przygotować, wstępnie lub całkowicie upiec i potem podgrzać? Nie chcę spędzić wieczoru jak będą goście w kuchni, tym bardziej, że mam połączoną z salonem. Proszę o pilną odpowiedz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zrobić je wcześniej. fakt - świeże sa najlepsze - idealnie chrupiące, ale odgrzewane też się sprawdzają. pamiętać trzeba tylko że lepsze są odgrzewane w piekarniku, bo mikrofalówka sprawa że robią się miękkie i troszkę tracą urok.
      Szczęśliwego nowego roku :*

      Usuń
    2. Proszę o info, czy lepiej je pozostawić ulepione, nieupieczone w lodówce na kilka godzin i przed podaniem upiec, czy może lepiej wcześniej upiec i potem przygrzać w piekarniku?

      Usuń
  42. Pierożki wlasnie wyjete z piekarnika ! Zarowno pachna, wygladaja i smkuja nieziemsko! Genialny przepis! :) na pewno polece go swoim znajomym ;) pozdraiwam!

    OdpowiedzUsuń
  43. Ok,z mąki razowej, ale jakiej? Pszennej razowej, czy typ 720, 2000? Piekę prawie wyłącznie na mące żytniej razowej 960 bądź 2000.Stąd moje pytanie o rodzaj mąki razowej.

    OdpowiedzUsuń
  44. Czy można użyć suchych drożdży zamiast świeżych?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Super przepis! Testowany już drugą sobotę z rzędu ;)

    OdpowiedzUsuń
  46. Obowiązkowe danie w naszym domu. Przepis wyśmienity!

    OdpowiedzUsuń
  47. Cóż, nie pozostawia mi Pani innego wyboru, niż tylko szczere pochwalenie przepisu. Właśnie w tej chwili moja rodzina zajada się pierożkami, aż im się uszy trzęsą. Bardzo dobry przepis i od dzisiaj zdecydowanie będzie częstym gościem na naszym stole. Nawet moja mała, która nieznosi pomidorów nie może się oderwać.
    Naprawdę wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Zmieniłam farsz,na mielone wieprzowe (akurat nie miałam kurczaka)i wyszły przepyszne-polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  49. We wspomnianej restauracji byłam i pierogi rzeczywiście są rewelacyjne. Ale skoro te są jeszcze lepsze to w przyszłym tygodniu na pewno zrobię. Trafiłam tu przypadkiem ale teraz będę tu regularnie. Super przepisy !!!!

    OdpowiedzUsuń
  50. Robię te pierogi po raz kolejny i mój mężczyzna skwitował smak tym oto zdaniem: "Dziękuję Ci kochanie. Dziękuję Ci za to że moja noga już nigdy więcej nie postanie w knajpie Na Winklu. No bo po co?". To chyba oddaje najlepiej doskonałość przepisu. Farsz zrobiłam aż z kilograma pomidorów typu lima i redukowałam sok aż zrobił się przyjemnie gęsty. Do środka zamiast sera żółtego wrzuciłam nozarellę light i fetę. Doskonały smak!

    OdpowiedzUsuń
  51. Witam
    Czy można użyć mięsa mielonego z kurczaka ?

    OdpowiedzUsuń
  52. Coś wspaniałego!!!Cała moja rodzinka je uwielbia szczególnie z sosem czosnkowym.PYCHA.Polecam ten przepis wszystkim znajomym.

    OdpowiedzUsuń
  53. Super przepis na ciasto. Farsz zrobiłam ze szpinakiem i serem feta. Pycha. Do tego sos czosnkowy tez własnej roboty. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  54. Dziękuję za ten przepis, farsze można robić jakie tylko dusza zapragnie, ale sam przepis na ciasto jest mega!!!polecam!

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*