wtorek, 17 grudnia 2013

Czekoladowe Cake Pops - urocze babeczki na patyku :)


Cake pops, cake pops everywhere! :) Te urocze ciasteczka na patyczkach są ostatnio bardzo popularne. I nic dziwnego, bo są piękne i pyszne. Kiedy trafiłam w sieci na  niesamowitą stronę Bakarella, gdzie aż roi się od tych słodkich babeczek na patyku formowanych w najróżniejsze kształty - bałwanki, reniferki, prezenciki, kwiatuszki a nawet strachy na wróble ( klik! :) są boskie!), od razu się zakochałam. :) To świetna alternatywa dla cupcakes, idealne rozwiązanie na imprezy, super pomysł na własnoręcznie wykonany prezent. :)

Cake pops to po prostu fantazyjnie udekorowane pokruszone ciasto zlepione słodkim klejem z serka, czekolady, czy masła orzechowego i oblane czekoladą lub kolorową polewą. Ich wykonanie jest bardzo proste i sprawia masę frajdy. Zrobiłam już przedstawione dzisiaj tradycyjne kuleczki a także reniferki i bałwanki, które pokaże Wam w następnych postach. Kiedy przeglądam bakarella.com myślę, że na tym się nie skończy... :)


Do ich przygotowania potrzebne nam będą patyczki do lizaków i coś w co będziecie wbijać cake popsy, żeby przeschły - może to być styropian (najlepiej), a może być np. podziurkowany niski kartonik np. od jajek (kartonik proponuje czymś obciążyć, żeby nie przewrócił się pod ciężarem cake popsów )

Składniki na ok 20. cake pops
- 400 g pokruszonego suchego ciasta (może to być biszkopt, babka, ciasto jasne lub ciemne, przykładowe    ciasto podaję niżej)
- 120 g serka mascarpone lub innego kremowego serka
- 80 g nutelli lub innego czekoladowego kremu

do obtoczenia:
- 200 g czekolady (ja np. użyłam 50 g gorzkiej i 150 mlecznej)
- 1 łyżka oleju
- kolorowe posypki/wiórki czekoladowe/orzeszki itp.

Przygotowanie:
Mascarpone mieszamy z nutellą na jednolity krem. Tak powstały krem mieszamy dokładnie z pokruszonym ciastem i formujemy z niego kulę, którą na ok. 15 minut wkładamy do zamrażarki.
Po tym czasie z ciasta formujemy średniej wielkości kulki i układamy je na talerzu/formie wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki wkładamy do zamrażarki na kolejne 15 min.
Czekoladę roztapiamy z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Patyczki zanurzamy w czekoladzie na ok 1/2-1 cm i od razy wbijamy w kulki ciasta (mniej więcej do połowy kulek). Cake pops układamy na talerzyku/blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia patyczkami do góry i wkładamy do zamrażarki lub lodówki na następne 15 min. 
Po tym czasie w razie potrzeby ponownie roztapiamy czekoladę.
Wyjmujemy nasze babeczkowe lizaki z zamrażarki/lodówki i po kolei każdy zanurzamy w roztopionej czekoladzie, czekamy aż nadmiar czekolady skapnie, dekorujemy posypkami, wiórkami lub orzeszkami i wbijamy patyczki w przygotowany wcześniej stropian lub kartonik (ewentualnie można je położyć do góry nogami na papierze do pieczenia).

Voila! :)

Cake pops długo wytrzymują w temperaturze pokojowej ale przez dłuższy czas przechowujemy je w lodówce.

Przykładowe ciasto:
- 110 g margaryny w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Jedno po drugim dodajemy jajka, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz mleko i na małych obrotach miksera miksujemy jedynie do połączenia się się składników.
Foremkę do keksu wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do foremki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok 35-40 min. do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu, pokruszyć.





Świąteczne prezenty

13 komentarzy:

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*