niedziela, 16 lutego 2014

Krem brokułowy z serem pleśniowym


Brokułowa zupa - krem to już klasyka. My ją uwielbiamy i dlatego bardzo często przygotowuje ją w domu. Jest intensywna w smaku, mocno brokułowa i bardzo sycąca. Drugiego dania po miseczce takiej zupki nie jestem w stanie zmieścić. :)
Idealnym dodatkiem do kremu brokułowego jest ser pleśniowy, który świetnie sprawdza się zarówno starty wprost do zupy przed samym jej podaniem, jak i pokrojony w plasterki jako "przegryzka".

Zapraszam na pyszny, zdrowy krem, który nie potrzebuje szczególnej reklamy! :) 

Składniki na ok 4 porcje
- jeden duży brokuł
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 ziemniak
- sól, pieprz, czosnek do smaku

Do podania:
- śmietana
- ser pleśniowy

Przygotowanie
Brokuł kroimy (kwiat w różyczki, łodygę w duże grube plastry). Resztę warzyw (marchew, pietruszkę, selera i ziemniaka) obieramy i kroimy w duże kawałki (wszystko i tak blendujemy na końcu, więc warzywa kroimy tylko  na 3-4 części). 
Umieszczamy wszystko w garnuszku. Zalewamy 3 szklankami bulionu warzywnego i gotujemy aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy garnek z zupą z ognia. Wybieramy parę różyczek brokuła, które w całości dodamy do zupy przed jej podaniem.
Zawartość garnka blendujemy na gładki krem. W zależności od tego jak gęsty krem chcemy uzyskać, można troszkę bulionu odlać lub dolać wody. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.

Przed podaniem warto zetrzeć do zupy kawałek pleśniowego sera, dodać kleks kwaśniej śmietany i wybrane wcześniej z zupy różyczki brokuła.

Smacznego! :)

*zupę można przygotować również w wersji z podsmażoną cebulą i czosnkiem (jest troszkę bardziej kaloryczna, ale chyba jeszcze lepsza). Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na oliwie aż się zeszklą. Dodajemy cebulkę z czosnkiem do garnuszka z warzywami. Zalewamy bulionem i dalej postępujemy tak jak dotychczas. :)




7 komentarzy:

  1. Uwielbiam krem brokułowy! Dodatek sera pleśniowego brzmi świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och jakie pyszności! jadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham brokuły <3 mogłabym je wcinać same, bez niczego

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda pysznie, ma cudownie energetyzujący kolor :)
    Nie jestem tylko pewna co do tego sera... Pleśniowe to nie do końca moja bajka jednak...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ser pleśniowy jest na pewno wspaniałym dodatkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupa bardzo apetyczna ale naczynia są rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*