sobota, 21 czerwca 2014

Frużelina truskawkowa


Dzisiaj pokaże Wam jak zrobić domową frużelinę truskawkową. Jest to przepis z gatunku "podstawowych", ponieważ frużeliną nie tylko możecie pokryć gofry, czy naleśniki, ale też dodać ją do twarożku, posmarować nią kanapki, czy tosty, zrobić z niej genialny krem owocowy, czy przełożyć nią tort. Jest uniwersalna i pyszna. Do jej przygotowania można użyć również innych owoców: jagód, wiśni, czy malin.
Jak się sama przekonałam, warto mieć w zanadrzu słoiczek lub nawet dwa :)


Składniki
- 500 g truskawek (umytych i pozbawionych szypułek)
- 2,5 łyżeczki żelatyny 
- 1/2 - 1 szklanka cukru (to zależy od preferencji - 1/2 szklanki będzie umiarkowanie słodka, 1 szklanka bardzo, ja zazwyczaj daje ok 2/3)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody
- nasionka z jednej laski wanilii (opcjonalnie, ale cudownie dopełniają smak truskawek)

Przygotowanie
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki (wg. upodobań, ja kroje każdą większą i średnią truskawkę przynajmniej na cztery części, mniejsze na dwie lub wcale).
Pokrojone truskawki razem z cukrem wsypujemy do małego garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Dodajemy cytrynę, nasionka wanilii, wodę z mąką ziemniaczaną i mieszamy. Podgrzewamy aż się zagotuje i zdejmujemy z palnika.
Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i mieszamy w kubeczki z odrobiną soku który puszczątruskawki. Dopiero teraz wlewamy do garnuszka z resztą truskawek, mieszając dokładnie, tak aby nie wytworzyły się grudki. 
Frużelinę schłodzić, by zgęstniała przynajmniej przez 2-3 godziny, a jeżeli chcecie użyć jej do kremu, najlepiej na całą noc.





8 komentarzy:

  1. Przepis super, a czy można ją zapasteryzować, żeby przetrwała dłużej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam niestety. Na pewno nie powinno się gotować żelatyny bo z tego co czytałam traci swoje właściwości..

      Usuń
    2. Hm... może pokombinuję coś z jednym słoiczkiem, to byłoby super mieć to cudo w zimie...

      Usuń
    3. Daj proszę znać z jakim efektem :) Zimą robię frużelinę z mrożonych owoców - wychodzi równie pyszna :)

      Usuń
  2. Witaj,
    Ile można ją przechowywać po przygotowaniu?
    Zrobiłam, wsadziłam do słoików, studzi się.
    Pozdrawiam ciepło, Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      tydzień na pewno. W zasadzie zawsze ją zjadamy dość szybko (nawet wprost ze słoiczka :) i rzadko zostaje na dłużej :)
      Przed chwilą sprawdzałam też końcówkę słoiczka sprzed dwóch tygodni i wygląda i smakuje świetnie.
      Pozdrawiam :*

      Usuń
  3. Pora do niej wreszcie przystąpić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez żelatyny przetrzyma całą zimę, wystarczy tylko wlać gorącą do wyparzony w piekarniku słoikach i zakręcić :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*