środa, 17 września 2014

Pyszny tort śmietanowo - truskawkowy. Mój sposób na idealny owocowy tort na specjalne okazje. :)


Tort - to brzmi dumnie. Zresztą nic dziwnego skoro z założenia serwowany  jest na szczególne okazje: urodziny, imieniny, chrzty, śluby, czy jubileusze. Nic więc dziwnego, że oczekiwania względem niego są dość wysokie. Ma być piękny i okazały, smaczny, lekki, nie za słodki, nie za mdły, najlepiej żeby nie zawierał sztucznych dodatków (wszak często gęsto pałaszują go najmłodsi) i w ogóle to ma wszystkim smakować. Uff.. (o.O) I bądź tu mądry i pisz wiersze... Ale spokojnie, już śpieszę z odsieczą! 
Przedstawiam Wam kochani wynik mojej desperackiej próby stworzenia idealnego tortu na urodziny mojego męża - tort śmietanowo - truskawkowy z frużeliną truskawkową i herbacianym ponczem. Wyszedł, nieskromnie powiem, genialny, a mąż był zachwycony :) Naprawdę bardzo, ale to bardzo go polecam. Jest idealny - lekki, kremowy i owocowy, troszkę słodki, troszkę owocowy (frużelina idealnie bilansuje słodki smak kremu) i naturalny. Bazą jest tu najprostszy biszkopt nasączony (po prostu) słodką herbatą z cytryną (i wierzcie mi to rozwiązanie, które zawsze się świetnie sprawdza). Podstawowym kremem jest krem śmietanowy z mascarpone, któremu przy jednym przełożeniu towarzyszy pyszna owocowa frużelina, zaś przy drugim występuje w wersji owocowej. Wszystko to wieńczą piękne świeże truskawki. Znacie kogoś kto nie lubi truskawek? :)


Nie zrażajcie się długim opisem przygotowania. Ciasto składa się z paru elementów, ale każdy z nich z osobna jest bardzo prosty do przygotowania i nie powinien Wam sprawić problemu. Chciałam wszystko jak najprościej opisać. Warto też przed przygotowaniem biszkoptu przeczytać jeszcze wpis o biszkopcie o tu - klik!, który zawiera parę dobrych rad odnośnie tego jak upiec idealny biszkopt.

Składniki na biszkopt
- 6 jajek 
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na frużelinę
- 750 g truskawek (umytych i pozbawionych szypułek)
- 4,5 łyżeczki żelatyny 
- 3/4 szklanki cukru 
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody
- nasionka z jednej laski wanilii (opcjonalnie, ale cudownie dopełniają smak truskawek)

Składniki na krem
- 800 ml śmietanki kremówki
- 2 op. śmietanfixu
- 750 mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru (można dać więcej, jeśli chcecie uzyskać bardziej słodki krem)

Poncz: dwie szklanki słodkiej herbaty z cytryną (wystudzonej)

Dodatkowo kilka truskawek do dekoracji


Przygotowanie biszkoptu
Najpierw przygotowujemy biszkopt. Białka starannie oddzielamy od żółtek i powoli ubijamy na sztywną pianę. Następnie, gdy piana będzie już sztywna, cały czas ubijając, łyżka po łyżce stopniowo dodajemy cukier. Cierpliwie miksujemy aż piana będzie naprawdę sztywna i lśniąca. 
Następnie dodajemy po jednym żółtku miksując po każdym dodaniu ok. 30-60 sekund (żółto, pół minutki powoli miksujemy, żółtko, kolejne pól min. itd. kolejne dodajemy dopiero, kiedy wcześniejsze całkowicie rozprowadzimy w cieście).
Następnie do osobnego naczynia przesiewamy wymieszane mąki (pszenną i ziemniaczaną) i tak przesiane mąki partiami (najlepiej przy brzegu miski) dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając ciasto łyżką po każdym dodaniu.
Piekarnik nagrzewamy do 160°C.
Dno tortownicy o średnicy ok. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Trzeba pamiętać, żeby w żadnym wypadku nie wykładać niczym, ani nie smarować boków formy, bo biszkopt może nam wtedy opaść.
Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto.
Ciasto od razu wkładamy na nagrzanego do 160°C piekarnika i pieczemy przez ok. 40 min. (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i tak pozostawiamy biszkopt do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu oddzielić nożem boki biszkoptu od formy i wyjąć z niej ciasto.
Biszkopt dzielimy na 3 blaty dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Przygotowanie frużeliny
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki (każdą truskawkę kroimy na 4 kawałki).
Pokrojone truskawki razem z cukrem wsypujemy do małego garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Dodajemy cytrynę, nasionka wanilii (opcjonalnie), wodę z mąką ziemniaczaną i mieszamy. Podgrzewamy aż się zagotuje i zdejmujemy z palnika.
Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i mieszamy w kubeczki z odrobiną soku który puszczą truskawki. Dopiero teraz wlewamy do garnuszka z resztą truskawek, mieszając dokładnie, tak aby nie wytworzyły się grudki. 
Frużelinę schłodzić w lodówce, by zgęstniała przynajmniej przez ok. 1-2 godz. Należy uważać żeby nie zgęstniała zbyt mocno, ponieważ ciężko będzie ją wtedy rozłożyć na kremie. Kiedy już zgęstnieje do konsystencji zwartego dżemu, wyjąć ją z lodówki.
3 łyżki frużeliny odkładamy na boczek - będzie nam potrzebna do części kremu.

Przygotowanie kremu
Śmietankę kremówkę ubijamy z śmietanfixem na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodajemy mascarpone i miksujemy ze śmietaną na niskich obrotach. Na końcu dodajemy cukier puder i jeszcze raz delikatnie, króciutko miksujemy. Cukru pudru można dodać więcej lub mniej niż w przepisie - to zależy od tego jak słodki krem chcemy uzyskać.

Krem dzielimy na 3 części:
1/5 kremu śmietankowego - na pierwszy blat
1/5 kremu śmietankowego, którą króciutko miksujemy z 3 łyżkami frużeliny truskawkowej - tak powstałym truskawkowym kremem przełożymy drugi blat ciasta
3/5 kremu śmietankowego - do posmarowania boków i wierzchu tortu

Montaż
- Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 części. Każdy blat delikatnie nasączamy herbacianym ponczem (tak aby był wilgotny, ale nie za mokry)
- Pierwszy blat układamy na paterze i smarujemy go 1/5 części kremu śmietanowego. Następnie na krem śmietanowy wykładamy frużelinę truskawkową.
- Przykrywamy drugim blatem ciasta i pokrywamy go kremem truskawkowym (zrobionym z 1/5 kremu śmietanowego i 3 łyżek frużeliny)
- przykrywamy trzecim blatem
- boki i wierzch tortu posmarować grubą warstwą kremu (ja robię to za pomocą szerokiego noża "bez ząbków") Jeżeli zostanie nam krem, warto udekorować tort "gwiazdkami" z kremu lub innymi wymyślnymi formami :)
- Na koniec dekorujemy całość świeżymi truskawkami.

Voila! Nasz tort jest gotowy :) Smacznego!

* przechowywać w lodówce











26 komentarzy:

  1. Tak pięknie się prezentuje, że aż szkoda jeść! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Już sobie wyobrażam jak musiał wspaniale smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Baza z bitej śmietany, mascarpone i owoców to zawsze dobry pomysł, mi się nigdy nie nudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dziwię się, że mąż był zachwycony, wygląda bardzo apetycznie; ))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaką średnice miała tortownica?😉

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest bardzo dobry ale nie ma konieczności dodawania śmietanfixu (to sama chemia) a śmietana jak jest dobra to bez problemu bez dodatku chemii ubije się pozdrawiam a za przepis dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu nie chodzi oto aby się lepiej ubiła, ale po to aby ubita została dłużej :) a nie spłynęła.

      Usuń
  7. Mam ogromną chrapkę na ten torcik-wygląda prześlicznie i na pewno ucieszy moją 5-letnią córeczkę. Mam pytanko :
    czy do biszkoptu nie dodaje się wcale proszku do pieczenia? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie :) Wszystko wychodzi pięknie bez proszku :) Warto wcześniej przeczytać wpis o biszkopcie - jest tam parę przydatnych wskazówek.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Czy mozna uzyc do tego przepisu truskawek mrozonych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do frużeliny jak najbardziej :) i tu nie trzeba ich nawet rozmnażać. Do przełożenia to już co innego - dobrze rozmrozic bo rozwodnia krem.

      Usuń
    2. Dziekuje bardzo :-) pozdrawiam

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. czy takiego torta mozna przygotowac dzien wczesniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, można, będzie nawet smaczniejszy, bo sobie przez nockę "przejdzie" smakiem :)

      Usuń
  11. Dziekuje bardzo z ten przepis :-) tort wyszedl przepyszny :-) mama byla zachwycona:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) i polecam na przyszłość! Milej niedzieli kochana :)

      Usuń
  12. Czy dobrym pomysłem byłoby zrobić od razu 3 części biszkoptu w trzech osobnych formach, żeby uniknąć komplikacji w przekrajaniu biszkoptu?:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie,akurat sezon na truskawki,także na urodziny zrobię :)pytania:
    Czy zamiast mascarpone moze byc ser ricotta lub zwykły wiaderkowy?
    Zamiast śmietan fixu chciałabym dodać żelatyny i porcja 3op kremówki po 330ml,czyli ok litra plus ok 500g sera. Jaką porcję żelatyny użyć i w jakich proporcjach z woda/mlekiem? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis. To był pierwszy tort jaki w życiu zrobiłam, ba! to był pierwszy biszkopt jaki robiłam! :) kierowałam się radami jak zrobić biszkopt z drugiego posta i wszystko wyszło pysznie. Dzięki za przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam. W przygotowaniu fruzeliny ile wody dodać do mąki ziemniaczanej?

    OdpowiedzUsuń
  16. Mój pierwszy w życiu tak "poważny" tort. :) Wyszedł przepyszny! Wilgotny, słodki, ale jednocześnie orzeźwiający. Idealny! Narzeczony (na którego urodziny zrobiłam ten tort) tez był zachwycony. A no i goście oczywiście prosili o dokładkę. Mysle, że te słowa pochwały, które usłyszałam bardziej należą się Tobie. ;) dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*