sobota, 3 sierpnia 2013

Pełnoziarniste muffiny z białą czekoladą i malinami


Te muffiny nie potrzebują specjalnej reklamy. :) Biała czekolada i maliny mówią same za siebie. To nie może się nie udać ;)

Przedstawiam więc dzisiaj przepis na pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu babeczki "wielozadaniowe" - idealne na pierwsze czy drugie śniadanie, na piknik, plaże, imprezę, kolację, dla najmłodszych i tych starszych. :)


Składniki na 8 dużych lub 16 małych muffinek
300 g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam "3 zboża" od Lubelli)
80 g brązowego cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 roztrzepane jajko
200 ml maślanki
125 ml oleju rzepakowego
80 g pokrojonej w drobną kosteczkę białej czekolady
150-200 g malin

Wykonanie
W jednym naczyniu łączymy składniki suche (mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia), w drugim mokre (jajko, maślankę i olej)
Następnie łączymy zawartość obu naczyń i dodajemy białą czekoladę i maliny. Mieszamy szybko i bez zbędnych ceregieli tylko do połączenia się i rozłożenia składników.


Foremki do muffin wykładamy papilotkami (w przypadku foremek sylikonowych można ten krok pominąć :) i rozkładamy ciasto pomiędzy foremki.

Pieczemy w nagrzanym do 190°C przez ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego! :)





1 komentarz:

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*