Pieczarki zapieczone z masełkiem, wędzonym boczkiem, żółtym serem i pietruszką to jedna z tych genialnych szybkich przekąsek, które ratują nas w podbramkowych sytuacjach. Lubie w nich to, że przy małym nakładzie pracy i niewielkiej liczbie odpowiednio dobranych składników otrzymujemy danie proste, ale dobrze skomponowane i smaczne. Zresztą - żółty ser, boczek, pieczarki - co tu może nie smakować? :)
Świetnie nadaje się na przystawkę, dodatek do dania głównego, czy jako kolacja.Przygotowanie zajmuje 15-20 min. :)
Składniki
500 g pieczarek
ok. 2 łyżek masła
2-3 plasterki wędzonego boczku pokrojonego w paseczki lub kwadraciki
2-3 plasterki żółtego pokrojonego w kwadraciki
posiekana natka pietruszki
sól
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Pieczarki czyścimy i usuwamy z nich nóżki. Kapelusze solimy. Do wnętrza każdego kapelusza wkładamy odrobinę masła (tak na końcówce noża) i kwadracik lub dwa boczku (wedle uznania). Przykrywamy kawałkiem sera. Posypujemy natką pietruszki.
Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze i zapiekamy w piekarniku przez ok 10-15 min.
Voila!
Podajemy na gorąco.
Smacznego! :)
Moje smaczki :)
OdpowiedzUsuńlubię nawet bardzo ;)
OdpowiedzUsuńdobre
OdpowiedzUsuńWyebane w kosmos Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń