Jakie są Wasze ulubione dania i smaki? U mnie zdecydowanie rolę dania, którego nie odmówię choćby nie wiem co, które uwielbiam i którego potrawie zjeść niesamowitą (i nieprzyzwoitą) wręcz ilość pełnią placki ziemniaczane. Kocham je! ;) Nie ma nic lepszego! To coś tak prostego, swojskiego, a zarazem nieziemsko pysznego... Myślę, że gdybym była poetką napisałabym cały tomik wierszy o samych plackach ziemniaczanych :)
Najbardziej lubię je z dodatkiem śmietany pomieszanej z dużą ilością cukru - po prostu poezja smaków :) lub z ciemnym sosem z kurczaka.
Składniki:
- ok. 1,5 kg ziemniaków - umytych i obranych
- 1 duża cebula - obrana
- 1 jajko
- 3 czubate łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
do podania
- śmietana
- cukier
- ulubiony sos np. z kurczaka, pieczeniowy, grzybowy (poniżej podaje mój sposób na szybki sos z kurczaka)
Przygotowanie
Ziemniaki i cebulę ścieramy do miski na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków wbijamy 1 jajko. Dodajemy 3 łyżki mąki. Mieszamy całość. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki z obu stron aby były piękne i rumiane.*
Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podajemy z ulubionymi dodatkami,
Smacznego! :)
*Pierwszy placek zawsze mi się rozwala :P
Przepis na ciemny sos z kurczaka
Składniki:
- 1-2 piersi z kurczaka pokrojone w większą kostkę
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
przyprawy:
- słodka papryka
- czosnek
- pieprz
- sól
-sos worecaster
- przyprawa do potraw: maggi, wegeta itp.
-mąka do zagęszczenia
Przygotowanie
Pokrojonego w kostkę kurczaka posypujemy sowicie słodką papryką, czosnkiem i pieprzem, skrapiamy maggi i mieszamy. Tak doprawione piersi podsmażamy na rozgrzanej patelni do uzyskania rumianego koloru. Cebule kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do kurczaka. Gdy cebulka się zeszkli, zdejmujemy patelnię z ognia. Zawartość patelni przekładamy do małego garnuszka. Zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 min. Doprawiamy słodką papryką, czosnkiem, solą, pieprzem (opcjonalnie) sosem worecaster i według preferencji maggi lub przyprawą do potraw (ja dodaję po troszku obu). Sos powinien być dość ciemny. Zagęszczamy mąka z wodą. Voila :)
Najlepsze są z cukrem lub cukrem pudrem! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam placuchy! ze śmietaną lub sosem grzybowym :)
OdpowiedzUsuńNie chcę się czepiać,ale ty chyba na diecie jesteś? ja na diecie nie jestem,ale wiem,że takie placuszki to morze kalorii ...
OdpowiedzUsuńAgnieszka ja tak, ale reszta domowników już nie :) tak jak i czytelnicy bloga. Wiem, że to mnóstwo kalorii zwłaszcza z tą śmietanką i cukrem... jednak nie dajmy się zwariować, raz na jakiś czas można ;)
UsuńJa na dietę nie przechodzę bo nie umiem żyć bez słodyczy:)
UsuńBardo lubię, ale tylko jak robi moja mama! Mi jakoś nie mogę się udać :<
OdpowiedzUsuńja nawet i na diecie bym kilka takich placuszków zjadła :) rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńjeśli placki ziemniaczane to tylko na słono! najlepiej z lekkim sosem czosnkowym lub ziołowym. :)
OdpowiedzUsuńA ja placki lubię z keczupem :D no i nie trzymałabym się twardo 3 łyżek mąki, bo przecież to kwestia jak wodniste są ziemniaki :) ale Ty chyba robisz innej konsystencji niż ja, u mnie pierwsza patelnia wychodzi jasna, ale nic się nie rozwala, nawet jak robię duże placki do placka po węgiersku :)
OdpowiedzUsuń