czwartek, 1 maja 2014

Moje ulubione danie - placki ziemniaczane z sosem lub śmietaną


Jakie są Wasze ulubione dania i smaki? U mnie zdecydowanie rolę dania, którego nie odmówię choćby nie wiem co, które uwielbiam i którego potrawie zjeść niesamowitą (i nieprzyzwoitą) wręcz ilość pełnią placki ziemniaczane. Kocham je! ;) Nie ma nic lepszego! To coś tak prostego, swojskiego, a zarazem nieziemsko pysznego... Myślę, że gdybym była poetką napisałabym cały tomik wierszy o samych plackach ziemniaczanych :)
Najbardziej lubię je z dodatkiem śmietany pomieszanej z dużą ilością cukru - po prostu poezja smaków :) lub z ciemnym sosem z kurczaka.



Składniki:
- ok. 1,5 kg ziemniaków - umytych i obranych
- 1 duża cebula - obrana
- 1 jajko
- 3 czubate łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia

do podania
- śmietana
- cukier
- ulubiony sos np. z kurczaka, pieczeniowy, grzybowy (poniżej podaje mój sposób na szybki sos z kurczaka)


Przygotowanie
Ziemniaki i cebulę ścieramy do miski na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków wbijamy 1 jajko. Dodajemy 3 łyżki mąki. Mieszamy całość. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki z obu stron aby były piękne i rumiane.*
Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Podajemy z ulubionymi dodatkami,

Smacznego! :)

*Pierwszy placek zawsze mi się rozwala :P

Przepis na ciemny sos z kurczaka
Składniki:
- 1-2 piersi z kurczaka pokrojone w większą kostkę
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
przyprawy:
- słodka papryka
- czosnek
- pieprz
- sól
-sos worecaster
- przyprawa do potraw: maggi, wegeta itp.
-mąka do zagęszczenia


Przygotowanie

Pokrojonego w kostkę kurczaka posypujemy sowicie słodką papryką, czosnkiem i pieprzem, skrapiamy maggi i mieszamy. Tak doprawione piersi podsmażamy na rozgrzanej patelni do uzyskania rumianego koloru. Cebule kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do kurczaka. Gdy cebulka się zeszkli, zdejmujemy patelnię z ognia. Zawartość patelni przekładamy do małego garnuszka. Zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 min. Doprawiamy słodką papryką, czosnkiem, solą, pieprzem  (opcjonalnie) sosem worecaster i według preferencji maggi lub przyprawą do potraw (ja dodaję po troszku obu). Sos powinien być dość ciemny. Zagęszczamy mąka z wodą. Voila :)




9 komentarzy:

  1. Najlepsze są z cukrem lub cukrem pudrem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam placuchy! ze śmietaną lub sosem grzybowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie chcę się czepiać,ale ty chyba na diecie jesteś? ja na diecie nie jestem,ale wiem,że takie placuszki to morze kalorii ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka ja tak, ale reszta domowników już nie :) tak jak i czytelnicy bloga. Wiem, że to mnóstwo kalorii zwłaszcza z tą śmietanką i cukrem... jednak nie dajmy się zwariować, raz na jakiś czas można ;)

      Usuń
    2. Ja na dietę nie przechodzę bo nie umiem żyć bez słodyczy:)

      Usuń
  4. Bardo lubię, ale tylko jak robi moja mama! Mi jakoś nie mogę się udać :<

    OdpowiedzUsuń
  5. ja nawet i na diecie bym kilka takich placuszków zjadła :) rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeśli placki ziemniaczane to tylko na słono! najlepiej z lekkim sosem czosnkowym lub ziołowym. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja placki lubię z keczupem :D no i nie trzymałabym się twardo 3 łyżek mąki, bo przecież to kwestia jak wodniste są ziemniaki :) ale Ty chyba robisz innej konsystencji niż ja, u mnie pierwsza patelnia wychodzi jasna, ale nic się nie rozwala, nawet jak robię duże placki do placka po węgiersku :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*