piątek, 30 maja 2014

Przepyszne risotto z kurczakiem i szparagami



To mój pierwszy raz z risotto i... na pewno nie ostatni! Jest takie pyszne... :) Idealnie wpasowuje się w moje gusta - jednocześnie delikatne i lekkie, ale przy tym bardzo treściwe. Może i nie jest najpiękniejsze, ale genialny smak po stokroć to wynagradza. Risotto możemy podawać w mniejszej porcji, jako przystawkę czy dodatek  albo też w większej porcji jako danie główne. Idealnie nadaje się też jako posiłek "na wynos" np. do pracy. Jego jedynym minusem jest czasochłonne przygotowanie, ale czego się nie robi z miłości... do jedzenia. :)

Dzisiaj proponuje risotto z zielonymi szparagami (korzystajmy póki jeszcze są), kurczakiem, czerwoną cebulą, serem pecorino i białym winem. Idealna kombinacja. :)




Składniki na ok. 4 porcje
- pęczek zielonych szparagów
- 200 g (ok. 1 szklanka) ryżu do risotto np. arborio
- 600 ml gorącego bulionu drobiowego
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duża czerwona cebula posiekana w kosteczkę (można zastąpić białą)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 60 ml białego wina
- 50 g sera pecorino
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mascarpone (opcjonalnie, jest wtedy bardziej kaloryczne, ale warto go dodać, bo risotto jest dzięki niemu pysznie aksamitne)


Przygotowanie
Szparagi myjemy, odcinamy drewniane końcówki i kroimy je na ok 2 cm. kawałki. W garnuszku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy szparagi i gotujemy przez ok 6-7 min. Odcedzamy i odstawiamy.
Piersi z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. W garnuszku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Do garnuszka wrzucamy cebulkę, podsmażamy chwilkę (dosłownie 1 minutkę). Dodajemy kurczaka i podsmażamy chwilę, aż cebulka się zeszkli a kurczak delikatnie zarumieni. Następnie do garnuszka dodajemy ryż i podsmażamy, cały czas mieszając, przez ok. 1-2 min. aż ryż zrobi się szklisty.

Do garnuszka dodajemy wino, mieszamy i gotujemy, aż trunek całkowicie odparuje. Następnie stopniowo, cały czas mieszając, (po około 1/2 szklanki) dodajemy do ryżu bulion. Następną porcję dodajemy dopiero, kiedy pierwsza się wchłonie w ryż itd. Po około 15 minutach gotowania, kiedy ryż będzie już ugotowany "al dente", dodajemy (opcjonalnie) mascarpone i ser pecorino. Mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone i ugotowane szparagi.
Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.

Bon appetit! :)





3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne i delikatne :>

    OdpowiedzUsuń
  2. pachnie aż tutaj, ja zrobię wersję sezonową, ale z bobem bo szparagów już nie znajdę :<

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*