Sezon szparagowy w pełni. Staram się z niego maxymalnie skorzystać w związku z czym wczoraj na śniadanie były szparagi z jajkami i łososiem zapiekane w kokilkach, dzisiaj na obiad zapiekane w cieście francuskim szparagi z serem i wędzoną szynką, a jutro będzie pełnoziarnista tarta z... nie zgadniecie - szparagami. A może zafunduje sobie jeszcze pyszny kremowy krem szparagowy (link tu - klik)? Szparagi, szparagi everywhere! :D
Wracając do dzisiejszej propozycji - szparagi w cieście francuskim z szynką i serem to najszybsza z wykwintnych propozycji na obiad, kolację, śniadanie, czy przystawkę. Świetnie sprawdza się w tzw. podbramkowych sytuacjach, kiedy goście są już pod drzwiami, a wy w proszku - rach, ciach i gotowe! Uwielbiam tę idealnie zgraną kompozycję smaków. To tak pyszne, że aż nie chce się wierzyć, że przygotowanie zajęło może z 20 min.
Składniki na 6 porcji
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- pęczek zielonych szparagów
- 6 cieniutkich plasterków szynki wędzonej / szwarcwaldzkiej / parmeńskiej
- tarty ser np. parmezan lub ulubiony żółty
- 1 rozbełtane jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie
Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych kwadratów. Każdy z nich posypujemy tartym serem. Szparagi po 3 owijamy plastrem szynki, układamy na cieście francuskim po skosie kwadratu i zawijamy całość dokładnie zlepiając końcówki. Ciasto z wierzchu smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Tak przygotowane szparagi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 200°C przez ok 12-15 min.Smacznego! :)
Cudowna propozycja przekąski i piękne zdjęcia:):)
OdpowiedzUsuńSerdeczności!!!
Tapenda
Dziś zrobię na obiad:) produkty już kupione .
OdpowiedzUsuń