niedziela, 14 lipca 2013

Obłędne jagodowe babeczki :)


Tak, tak, wiem, znowu jagody :) Tego lata zupełnie nie potrafię się im oprzeć, nawet mimo niesamowicie wysokich cen. Są piękne, pyszne i można z nich zrobić obłędne jagodowe cupcakes! :)

Dzisiejszy post będzie arogancki i nieskromny, ale jako z natury szczera istota nie będę Wam wmawiać, że te babeczki są tylko pyszne... Są genialne :) Taka prawda... :) 
Sama babeczka jest bardzo delikatna, a charakteru nabiera dzięki jagodowemu wypełnianiu. Krem na bazie jagodowej fruzeliny natomiast, jest jednym z lepszych owocowych kremów jakie jadłam - intensywnie jagodowy, ma piękny kolor i idealną do cupcakes konsystencję. 

Fruzelinę do kremu trzeba przygotować dzień wcześniej, dlatego przepis na nią podaję na początku.
Składniki na fruzelinę jagodową:
250 g jagód
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
pół szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Jagody razem z cukrem wsypujemy do małego garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Dodajemy cytrynę, wodę z mąką i mieszamy. Podgrzewamy aż się zagotuje, zdejmujemy z palnika i przecieramy przez sitko.
Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i mieszamy w kubeczki z odrobiną masy jagodowej. Dopiero teraz wlewamy do garnuszka z resztą jagód, mieszając dokładnie, tak aby nie wytworzyły się grudki. 
Fruzelinę schłodzić, by zgęstniała. Włożyć do lodówki na całą noc.

Dopiero mając przygotowaną fruzelinę zabieramy się za babeczki.





Składniki na ok 15-16 babeczek
220 g mąki pszennej
160 g drobnego cukru do wypieków
220 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
parę kropel olejku waniliowego
garść jagód

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce ucieramy masło z cukrem na białą puszystą masę. Jedno po drugim dodajemy jajka, miksują po każdym dodaniu. Dodajemy olejek waniliowy i miksujemy. Następnie dodajemu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. i mieszamy całość szpatułką/łyżką  do połączenia się składników.

Formę/foremki do babeczek wykładamy papilotkami. Najpierw do każdej foremki nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę jagód i resztę ciasta, tak aby wypełnić formy do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 min. do tzw. suchego patyczka.
Po tym czasie rumiane babeczki wyjąć i wystudzić na kratce.

Przygotowujemy krem jagodowy.
Składniki:
ok. szklanki fruzeliny jagodowej
250 g serka mascarpone.

Mascarpone i fruzelinę miksujemy na niskich obrotach do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Gotowe! :)

Wystudzone babeczki dekorujemy  kremem jagodowym za pomocą rękawa cukierniczego (na zdjęciach niezawodna 1M Wiltona:) i przystrajamy owocami.

Smacznego! :)










Inspiracją  pochodzi z niezawodnych  Moich Wypieków przerobiona z makowych porzeczkowych na jagodowo jagodowe :)

Soundtrack: Luis Armstrong - Blueberry Hill

Jagodowo Nam edycja 5!

25 komentarzy:

  1. Świetne babeczki super się prezentują :)
    Ja tez dzisiaj dodałam przepis na muffinki czekoladowe ale moje przy Twoich to się chowają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam Twoje i uważam że prezentują się smakowicie :)

      Usuń
  2. Wygladaja niesamowicie,bardzo ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale się prezentują ,uwielbiam jagodowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  4. JAGODOWY ZAWRÓT GŁOWY...Piękności...pyszności...i jak tu się odchudzać...MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ PRZEPIS...Dzięki Sandruś i znów dietę DIABLI WZIĘLI...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba będzie wyskakać nadmiar kalorii :P

      Usuń
  5. mam zamiar zrobić podobne z czarną porzeczką :) we wszystkich jagodowych pysznościach zachwyca mnie ich kolor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja chciałam zrobić z czerwonej porzeczki, ale tak jak mówisz jagodowe wypieki mają najpiękniejszy kolor :)

      Usuń
  6. Dziękuję wszystkim za miłe komentarze :) Bardzo się cieszę, że wypiek się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają obłędnie, a ten krem...
    Ja też nie potrafię oprzeć się jagodom: )
    ps. Piękna patera: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj wierzę na słowo, że są genialne - maniaczce jagód nigdy dość, a za jedną sztukę twojego wypieku oddałabym wiele !

    OdpowiedzUsuń
  9. Sandra aż żałuję,że nie mogliśmy być w sobotę u Was :c

    są cudowne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy więcej nie popełnij tego błędu! :*

      Usuń
  10. widać że profesjonalne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje! Takie komentarze niesamowicie mnie cieszą :)

      Usuń
  11. a jakie one urodziwe;)
    Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5

    OdpowiedzUsuń
  12. Mi tam tak łatwo się nie znudzą ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Też tego roku wyjątkowo dużo jagodowych pomysłów mam:)
    babeczki wyglądają wspaniale, patera obłędna!

    OdpowiedzUsuń
  14. Absolutnie fantastyczne cupcakes, arogancją byłoby przejść obok nich obojętnie :) Uwielbiam jagody i jagodowe przeobrażenia, Twoje są cudne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Bajkowe, po prostu aż ślinka cieknie! Wyglądają obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ mają obłędnie intensywny kolor! Naprawdę genialne :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*