piątek, 12 lipca 2013

Proste i smaczne ciasto jagodowe bez pieczenia


Jagodowego szaleństwa ciąg dalszy! :) 
Cały dzień w pracy, zamiast skupić się na prowadzonych sprawach, wciąż myślałam tylko o tym, że polecę na rynek i nakupuję mnóstwo owoców, z których wymyśle jakieś ciacho, żeby uczcić kolejny zdany egzamin mojego mężczyzny. Natomiast, gdy już weszłam do domu, nie bardzo wiedziałam, co właściwie chce zrobić :P Dzisiejsze ciacho powstało więc dość spontanicznie i na szybko,a składniki na nie nie są zbyt wyszukane. Nie zmienia to jednak faktu, że efekt końcowy jest świetny! :) Ciasto jest "leciutkie", bardzo delikatne, o mocno jagodowym, ale i subtelnym smaku, a ciasteczkowo-czekoladowy spód jak to mówią jest "zawsze spoko" :) 
Przygotowanie go zajmuje bardzo mało czasu, jednak zanim będziemy mogli skonsumować to cudo, musimy dać mu przynajmniej 4 godziny, a najlepiej noc (!) w lodówce, żeby stężało i dostatecznie się schłodziło.
Podane proporcje odpowiadają małej blaszce/tortonicy o średnicy 18 cm (ciasto będzie miało wtedy wysokość ok 8 cm.). Na zdjęciu widoczne jest natomiast ciacho przygotowane z połowy porcji (4 cm. wysokości :P myślałam, że tyle starczy dla naszej dwójki, ale to był ogromny błąd :) bo mieliśmy ochotę na dużo więcej :).
Zapraszam na pyszne ciasto jagodowe idealne na lato!


Składniki na spód:
200 g ciastek typu digestive
100 g masła lub margaryny
1 łyżka cukru

Składniki na masę jagodową:
500 g jagód (garść odłożyć do dekoracji)
200 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
400 ml kremówki
10 g żelatyny
4 łyżki cukru pudru

Ciasteczka  rozdrabniamy blenderem, dodajemy do nich cukier puder oraz stopione w garnuszku masło i mieszamy. Powstałą masą wylepiamy spód blachy/tortownicy, dociskamy i wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy masę jagodową. Jagody miksujemy blenderem. Do zmiksowanych owoców dodajemy 4 łyżki cukru pudru i mieszamy.
Żelatynę zalewamy minimalną ilością zimnej wody. Po chwili kiedy napęcznieje wlewamy ją do garnuszka i rozpuszczamy chwilkę na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilkę. Następnie dodajemy do niej łyżkę kremówki i dokładnie mieszamy. Dodajemy żelatynę z śmietanką do masy jagodowej i bardzo dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy mascarpone i mieszamy do połączenia z masą jagodową.
Kremówkę ubijamy (wystarczy do gęstości) i po trochu dodajemy do masy jagodowej, powoli mieszając do uzyskania jednolitej masy. Spróbujcie masy - dla mnie jest odpowiednio słodka, ale to zależy również od użytych do ciasta owoców. W miarę potrzeby masę można jeszcze dosłodzić.
Tak przygotowaną masę jagodową wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Jednak najlepiej zrobić ciacho wieczorem i chłodzić go w lodówce przez całą noc - wtedy jest najlepsze!
Ciacho można udekorować jagodami i posypać delikatnie cukrem pudrem.
Podawać na zimno prosto z lodówki :)

Smacznego!





Jagodowo Nam edycja 5!


A soundtackiem dzisiaj będzie motyw przewodni z Gumisiów :) O! :D

10 komentarzy:

  1. Spontanicznie zrobione ciacha są najlepsze! Twoje wygląda naprawdę przepysznie :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciacho, piękne zdjęcie i piękny klosz! :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinka mi cieknie ....NA TEN CUDNY WIDOK...Gratuluje pomysłu,których u Ciebie Sandruniu jak widac nie brakuje...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne fotki!:)
    dziękuję za udział w akcji jagodowej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis!chętnie spróbuję póki sa jeszcze świeże jagody,wygląda wspaniale!:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pomysłowe ciasto. Jagody uwielbiam ale własnie na zimno, bez pieczenia. To coś dla mnie. I ten kolor - cudny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Unquestionably believe that whiсh you said. Your fаvorite reason appеared tο bee onn the internet the simplest thing to be awaгe of.
    І ѕay to you, I definitely get irked while people think about wоггies that hey plainlу don't κnоw abοut.
    You managed to hit the nаil upon the top аnd defineԁ οut the whοle
    thing without hаving sіԁe-effectѕ
    , peoрlе could take a signal. Wіll рrobablу be back
    to gеt mоre. Τhаnks

    Feel free to visit my web blog :: webpage

    OdpowiedzUsuń
  8. Thanκs forr finallу talking about > "Proste i smaczne ciasto jagodowe bez pieczenia" < Liked it!

    My web page http://kgbcsd.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Εverything is νеrу openn with a clear clаrificаtion οf the challеngеѕ.
    It waѕtruly infοrmative. Υouг ωеbsite іѕ
    uѕeful. Thank you foг ѕhаrіng!


    my wеbsite ... webpage

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*