niedziela, 30 marca 2014

Pyszny sernik karmelowy


Kolejny przepis stworzony z miłości do kajmaku i karmelu <3 Kajmakowy sernik na czekoladowym spodzie oblany pysznym karmelowym sosem - większej reklamy nie trzeba, prawda? :) W dodatku jest banalnie prosty w wykonaniu (jedynie sos karmelowy, trzeba pilnować :), z założenia niski więc nie musicie się martwić, że opadnie i genialny intensywnie kajmakowy w smaku. Ooomnomnomnom! :D


Składniki na ciasteczkowy spód
- 190 g ciastek z czekoladą digestive lub podobnych
- 80 g roztopionego masła
- 1 łyżka kremu czekoladowego lub toffi (np. nutella)

Składniki na masę serową
- 450 g trzykrotnie zmielonego twarogu
- 1/2 (ok. 250 g) puszki masy kajmakowej/krówkowej
- 100 g brązowego cukru
- 4 jajka
- 1 duża łyżka budyniu śmietankowego

Składniki na sos karmelowy
- 90 ml wody
- 4 łyżki cukru
- 8 łyżek kremówki
- 2 łyżki masła

Dodatkowo
pokruszone orzechy włoskie od posypania

Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy spódCiasteczka kruszymy na "mąkę" (w blenderze lub woreczku traktując je wałkiem) i łączymy z roztopionym masłem i kremem czekoladowym. Spód tortownicy o wymiarach 23-25 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wylepiamy dno i część boków formy ciasteczkową masą (boki wylepiamy do takiej wysokości do jakiej starczy wam ciastek - u mnie było to ok 1-1,5 cm). Spód wstawiamy na chwilę do lodówki.
Następnie przygotowujemy masę serową. Zmielony ser umieszczamy w dużej misce. Jajka jedno po drugim dodajemy do sera, miksując mikserem do połączenia się składników po każdym dodaniu. Wciąż miksując dodajemy cukier i budyń. Na końcu dodajemy masę kajmakową i miksujemy na jednolitą masę.
Tak przygotowaną masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczemy ok 50 min. Po 30 min zmniejszamy temperaturę do 150°C. Jeżeli sernik zacznie się za mocno przypiekać przykryjcie go z wierzchu kawałkiem folii aluminiowej.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy sos karmelowy. 
Na patelni umieszczamy cukier i wodę. Mieszamy. Następnie podgrzewamy tak długo, aż karmel będzie miał piękny bursztynowy kolor. Wtedy też zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy do karmelu masło oraz kremówkę. Mieszamy sos, aż składniki się połączą. Następnie ponownie podgrzewamy sos jeszcze przez 1-2 min. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Wystudzony sernik polewamy zimnym sosem karmelowym i posypujemy orzeszkami.

Smacznego! :)








Serniki dla Miksera - edycja 1.14

10 komentarzy:

  1. a ja właśnie jem serniczek krówkowo, krówkowy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo kusząco!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, czysta rozkosz... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Temperatura jest podana dla pieczenia z termoobiegiem, czy bez? Budyń należy dodać w postaci proszku, tak?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, temperatura podana jest dla pieczenia bez termoobiegu, budyń dodajemy w proszku :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Pyszny wyszedł ten serniczek ! :) Niestety nie wyszła mi polewa i musiałam użyć rozpuszczonej resztki masy kajmakowej, ale też świetnie smakuje ! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny wyszedł serniczek, niestety nie wiem, dlaczego nie wyszła polewa, ale użyłam reszty masy kajmakowej i też pysznie smakuje ! <3

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*