środa, 21 maja 2014

Czekoladowa rolada bezowa z truskawkami



Po dłuższej przerwie należy się i mnie i Wam kochani coś wyjątkowego. Także oto i jest - piękna delikatna i słodziutka (choć nie za bardzo dzięki dodatkowi gorzkiej czekolady i kakao) czekoladowa rolada bezowa z cudownym  musem czekoladowym i pysznymi polskimi truskawkami. Jest przepyszna, prosta w wykonaniu i bardzo efektowna. Idealna, kiedy chcemy sprawić słodką przyjemność sobie i najbliższym. 
Polecam :) Jest obłędna!




Składniki na blat bezowy
- 5 białek w temperaturze pokojowej
- 225 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki białego octu winnego

Składniki na mus
- 50 g  mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 130 g śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
- 15 g cukru pudru
- 2 białka (jajka przed oddzieleniem białek należy sparzyć wrzątkiem)
- szczypta soli

Dodatkowo
- garść umytych i pokrojonych w nieduże kawałki truskawek
- cukier puder i truskawki do dekoracji



Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie wciąż ubijając, dodajemy porcjami cukier. Następnie dodajemy mąkę i kakao. Miksujemy. Na końcu dodajemy ocet. Miksujemy jeszcze chwilkę.
Dużą blachę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po nich czekoladową masę.
Pieczemy w temp. 180
°C przez ok. 15-20 min.  Po upieczeniu odstawiamy roladę od wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy mus. Czekoladę dzielimy na kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej (w misce zawieszonej nad garnuszkiem z gotującą się na małym ogniu wodą). Odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Kremówkę również ubijamy na sztywno. Przestudzoną rozpuszczoną czekoladę powoli dodajemy do ubitej kremówki. Delikatnie mieszamy kremówkę z czekoladą (ja robię to za pomocą trzepaczki) aż się ładnie połączą. Następnie łyżka po łyżce dodajemy do masy czekoladowej ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy całość. Powstanie nam delikatny i leciutki jak chmurka czekoladowy mus.
Montaż. Wystudzoną roladę odwracamy "do góry nogami" i kładziemy na drugim kawałku papieru do pieczenia obsypanego delikatnie cukrem pudrem - tak aby chrupiąca część była na dole, a ta mniej chrupka u góry. Bezę równomiernie smarujemy musem czekoladowym i obsypujemy kawałkami pokrojonych truskawek* Zawijamy roladę wzdłuż dłuższego boku (ja pomagam sobie papierem do pieczenia), obsypujemy jeszcze odrobinę cukrem pudrem, dekorujemy truskawkami i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Smacznego!

*pokusa jest wielka, ale niestety kremu i owoców nie możemy dać za dużo bo nie będziemy w stanie zwinąć rolady, ja dałam więcej niż w przepisie i duża część mi "uciekła" z rolady podczas zawijanie










3 komentarze:

  1. Czekolada+ truskawki --> połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pojadłabym takiej rolady, zwłaszcza z dodatkiem gorzkiej czekolady. Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejj, a ja jeszcze nie jadłam truskawek w tym sezonie :( pięknie wygląda i, sądząc po składnikach, również świetnie smakuje :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*