niedziela, 1 marca 2015

Waniliowe tosty francuskie z owocową salsą


Na blogu znajdziecie już przepis na wytrawne tosty francuskie na śniadanie (przepis na tosty francuskie z pomidorową salsą - o tu klik!), natomiast dzisiaj zapraszam na ich owocowo-deserową wersję. Uwielbiam obie opcje i każda z nich jest idealna w zależności od nastroju i okazji. Ostatnio bardzo dużo się u mnie dzieje - tak dobrych, jak i niestety stresujących rzeczy i coś czuje, że jajka i pomidory mogą nie dać rady przegnać smutnych myśli. Inaczej rzecz się ma z mango, truskawkami i nutellą... :)



Składniki na owocową salsę (przykładowo, bo możliwych kombinacji jest mnóstwo - polecam pobawić się i pokombinować z różnymi owocami):
- 1 mango
- 1-2 kiwi
- kilka truskawek
- 1 banan

Składniki na tosty francuskie
- ok. 6 kromek chleba tostowego (można użyć też bułek lub zwykłego chleba, pieczywo może być już czerstwe)
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- kilka kropel esencji waniliowej lub łyżeczka cukru waniliowego
- masło do smażenia

opcjonalnie (ale chyba nie można się tej opcji oprzeć)
- nutella :) lub inny krem czekoladowy

Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy salsę. Owoce obieramy (poza truskawkami oczywiście :) i kroimy w kosteczkę. Wszystkie razem umieszczamy w miseczce i mieszamy. Gotowe. Samo zdrowie.

Przygotowujemy tosty francuskie. Warto wykorzystać lekko czerstwe pieczywo lub tosty wcześniej opiec w tosterze (będą bardziej chrupiące, chociaż niektórzy czyt. ja :) lubią miękkie rozpływające się w ustach francuskie tosty).
W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka z mlekiem, cukrem i esencją waniliową. Na patelni rozgrzewamy masło. Pieczywo maczamy z obu stron w masie jajecznej, lekko przyciskając. Tak przygotowane tosty podsmażamy na rozgrzanym maśle ok. pół minutki/minutkę z każdej strony aż pięknie się zrumienią. W razie potrzeby przed kolejną partią tostów ręcznikiem papierowym usuwamy z patelni pozostałości "starego" masła i dodajemy nowe. Rozgrzewamy i smażymy kolejną porcję.
Odkładać na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na ciepłe tosty nakładamy owocową salsę i od razu podajemy.
Takie waniliowe tosty można również wcześniej posmarować nutellą lub innym kremem czekoladowym/orzechowym lub też pochlapać nią owoce. Pyyyyyycha! :)

To idealne śniadanie/podwieczorek/deser nie tylko dla dzieci - zaręczam, że zasmakują każdemu maluchowi :) ale i dla rodziców - tosty francuskie robi się szybciej niż gofry czy naleśniki, w salsie przemycamy masę owoców i sami również chętnie wciągniecie jednego, czy dwa. 

Smacznego!







5 komentarzy:

  1. Uwielbiam tosty francuskie! :) Na słodko najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale narobiłaś mi smaku. :) wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne leniwe śniadanko dla całej rodziny:) . Masz super pomysły szkoda,ze tak rzadko dodajesz posty:(,ale i tak tu zagladam co kilka dni by sprawdzić czy jest coś nowego.

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*